Most szavaznak a britek az Unió elhagyásáról

Megkezdődött csütörtök reggel a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint reggel 8 órakor – nyitottak, és a 46 millió szavazópolgár 22 óráig adhatja le voksát.

A szavazáson a brit állampolgárok mellett az Ír Köztársaság, illetve a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő nagykorú állampolgárai, valamint a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország 18 évesnél idősebb lakói vehetnek részt. Szavazhatnak Gibraltár lakói is, az EU-társállamok Nagy-Britanniában élő polgárai ugyanakkor nem.

A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepel. A kérdés úgy hangzik, hogy

Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?

A kérdés alatt szerepel a két válaszlehetőség.

David Cameron miniszterelnök február 20-án hirdette ki hivatalosan június 23-ára a brit EU-tagság jövőjéről döntő népszavazást.

Pénteken lesz eredmény

A referendumról szóló törvény 2017 végéig írta elő a brit EU-tagság jövőjéről szóló népszavazás megtartását, de a brit sajtó már Cameron februári bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot június 23-ára írja majd ki a kormányfő.

A csütörtöki népszavazás végeredményét az előzetes várakozások szerint pénteken kora délelőtt jelentik be. Szakértői becslések szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.

Fontos a részvételi arány

Mindkét tábor egyetért abban, hogy a részvételi arány kulcsfontosságú lesz. Erről csütörtökön 23:30-kor várhatóak az első adatok. A teljes részvételi arány várhatóan péntek reggel 5 óra körül válik majd ismertté.

A tavalyi parlamenti választáson a választásra jogosultak 66 százaléka ment el szavazni. Abban egyetértés van a két táborban, hogy ha ennél jóval kevesebben mennek el szavazni, az a kilépést támogatóknak kedvez, mert az ő szavazási hajlandóságuk magasabb.

Kelet kilépne, Skócia bekavarhat

Az első eredmények Sunderlandből várhatóak, éjfél után, ahol az átlagnál idősebb és szegényebb a lakosság, és inkább a kilépés felé hajlanak. Ha itt nem tud jelentős előnyt szerezni a Brexit-tábor, akkor várhatóan máshol sem kerülnek döntő többségbe. Ugyanígy, Kelet-Anglia jellemzően a kilépés pártján áll, de ha onnan mégis szoros eredmények jönnek, akkor a többség országos szinten az előrejelzések dacára előreláthatólag a bennmaradás felé fog mozdulni. Eldöntheti a minden előrejelzés szerint szoros szavazást az is, hogy az ellenzékben lévő Munkáspárt támogatói közül mennyien mennek el szavazni.

Skócia viszont hagyományosan EU-párti, így ha onnan érkeznek majd mégis szoros eredmények, az a bennmaradást támogatók számára rossz hír, mert az ország többi részén a kilépést támogatók kerülhetnek többségbe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »