Most megéri a háztetőre napelemet telepíteni, mutatjuk, hogyan

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás!Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hosszú várakozás után idén december 6-án fogják elindítani az a programot, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára a napelemek telepítéséhez és a fűtéskorszerűsítéshez. A csomaggal a becslések alapján több tízezer otthon fejlesztését segíthetik majd. A végleges kiírásban több eltérés is található a korábbi tervezethez képest, az egyik legfontosabb változás a háztartás jövedelmének meghatározását érinti. A programban az új szabályzás miatt csak olyan ingatlanokkal lehet majd részt venni, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. Fontos kiemelni, hogy a felhívás értelmében a nyugdíj is jövedelemnek számít, a kereset nélküli személyekkel, így a kisgyermekekkel, pedig nem lehet számolni. Egy pontrendszert is bevezettek a pályázatba, amelyben az adott háztartásban élő gyermekek, illetve az otthon regionális elhelyezkedése után jár összesen minimum két, maximum hét pont. A pontok alapján az elvárásoknak megfelelő pályázatok között egy sorrendet fognak felállítani, ami a források elosztását segíti majd. Fontos, hogy minden jogosult pályázónak jutni fog valamennyi támogatás.

A programba egy-egy személy és ingatlan csak egyszer csatlakozhat majd be. A támogatás családi házra; ikerház vagy sorház önálló egységét képező épületére vagy épületrészére; valamint legfeljebb hatlakásos társasházi vagy szövetkezeti ingatlanokhoz tartozó épületrészre és lakásra igényelhető. A programba két műszaki tartalommal lehet bekapcsolódni: tetőre telepíthető, saját fogyasztást kiváltó napelemmel; valamint napelemes rendszer létesítésével, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, energiatároló beépítésével és nyílászáró cseréjére. A két beruházástípus különbségeiből adódóan a maximálisan igényelhető összegek is eltérnek, az első kategóriára legfeljebb bruttó 2,9 millió, utóbbira pedig 11,3 millió forint érhető el.

Hírdetés

A csomagban az anyagköltségek és munkadíjak egyaránt elszámolhatóak, a programmal a beruházás számos folyamatát támogatják a tervezéstől az engedélyeztetésen át a napelem tartószerkezetének telepítéséig és a beüzemelésig. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a projekt legtöbb részfeladatát csak szerződés megkötése után lehet elvégeztetni, mégpedig olyan kivitelezőkkel, amelyek szerepelnek a pályázati oldal folyamatosan bővülő listáján. A saját beszerzésű anyagok költségei, valamint a saját kivitelezésű projektek után nem fognak támogatást adni. Nagy általánosságban elmondható, hogy a konstrukcióban a felhívás céljait szolgáló, azaz a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő, illetve az energiahatékonyságot növelő beruházásokat lehet majd elszámolni.

A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják majd meg 2021. december 6. és 2024. október 14. között. A regionális csoportok az alábbiak: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye; Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye; Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye; illetve Budapest és Pest megye. Az egyes térségekben és ütemekben eltérő források lesznek elérhetőek, melyeket kiaknázatlanság esetén akár át is csoportosíthatnak.

Pályázni csakis elektronikusan lehet az online kitöltő program segítségével, ehhez a pályázati oldalon lehet hozzáférni. Ha valaki megkapta a támogatói okiratot, úgynevezett mérföldköveket tartva kell teljesítenie a vállalt beruházást. Az első ilyen mérföldkő a napelemes rendszer telepítéséhez szükséges engedélyezési eljárás, melyet az okirat hatályba lépését követő 6 hónapban kell megkezdeni – fázisbővítés esetén erre 12 hónap áll rendelkezésre. Csak napelem telepítésekor, fázisbővítés nélkül a hatályba lépés után 12, fázisbővítésnél 14, míg fűtéskorszerűsítéses projekt esetén 18 hónap alatt, legkésőbb 2026. június 30-ig a beruházást meg kell valósítani. A pályázati kiírás fenntartási kötelezettséget is lefektet. A programban megvalósított beruházást 2026. december 31-ig, de legalább három évig fenn kell tartania a


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »