Most még továbbállnak az élősködő, eltérő kultúrájú idegenek

Németország után hazánkban nyújtották be a legtöbb menekültkérelmet tavaly – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Egymillió főre vetítve Magyarországon adtak be legtöbben ilyen kérelmet, azonban nagy többségük az eljárás végét meg sem várva, továbbállt. A legújabb menekülthullám egyik meghatározó jelensége a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők számának drasztikus növekedése. Most még ők is lefalcolnak, csak at a kérdés. meddig…

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Rekordszámú menedékkérőt regisztráltak tavaly az Európai Unió tagországaiban, az első és ismételt menedékkérelmet benyújtó személyek száma meghaladta az 1,3 millió főt, a kontinensre érkező menedékkérők csaknem 28 százaléka továbbra is szíriai állampolgárságú – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal azon összeállításából, amelynek alapját az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai adják. Tavaly sokan érkeztek Afganisztánból és Irakból, majd erősen megnövekedett a vegyes migráció jelentősége. Ennek jellemzője, hogy a háborúk, konfliktusok és üldöztetés elől menekülő személyek csoportjával együtt olyan személyek is megjelennek irreguláris migránsként, majd később menedékkérőként, akik nem az üldöztetésük miatt menekülnek, hanem gazdasági érdekből.

LAKOSSÁGARÁNYOSAN MAGYARORSZÁGON VOLT A LEGTÖBB MENEDÉKKÉRŐ

Az EU-ba a menedékjogi kérelmet előterjesztő személyek több mint háromnegyede – állampolgárságát tekintve – 12 országból érkezett 2015-ben. Az adatokból kiderül az is, hogy tavaly az unióban a legtöbb menedékkérelmet Németországban regisztrálták, ezt Magyarország és Svédország követte, azonban egy ember akárhány országban adhat be menekültkérelmet, és ezek összeadódva jelennek meg a statisztikában, mert nincs uniós szintű nyilvántartási rendszer. Egymillió főre vetítve Magyarországon adtak be legtöbben ilyen kérelmet, azonban nagy többségük az eljárás végét meg sem várva, továbbállt.

MÁR TÖMEGÉVEL JÖNNEK A KISKORÚ MUSZLIM FIÚK

A legújabb menekülthullám egyik meghatározó jelensége a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők számának drasztikus növekedése. 2015-ben 88 300 kísérő nélküli migráns jelent meg az Európai Unióban, ami az előző évi négyszerese, és majdnem nyolcszorosa a 2008 és 2013 között jellemző, évi 11–13 ezer főnek. A kísérő nélküli menedékkérők 91 százaléka fiú, és mintegy fele afgán állampolgárságú. Legtöbbjüket, az EU-ba érkezők 40 százalékát, azaz 35 300 főt Svédországban regisztrálták, ezt Németország követi 16 százalékos aránnyal, számszerűen 14 400 fővel. Magyarországon a kísérő nélküliek 10 százalékát, vagyis 8800 főt regisztráltak, ebből 2882 fő került az őket ellátó gyermekotthonba, ahol az év végén 720 főt tartottak nyilván, de a gondozási helyén ténylegesen 15 fő tartózkodott.

magyaridok.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »