Most már biztos: rendkívüli állapot Törökországban

Most már biztos: rendkívüli állapot Törökországban

MTI nyomán

Jóváhagyta csütörtökön a török törvényhozás azt az indítványt, amely három hónapra rendkívüli állapotot vezet be Törökországban.

Az 550 tagú törvényhozásban a képviselők nagy többsége támogatta az egész országra kiterjedő rendkívüli állapot bevezetését a múlt a pénteki sikertelen puccskísérlet nyomán.  A szavazás egyébként inkább csak formalitás volt, miután az összes ellenzéki párt támogatásáról biztosította Erdogan elnököt az elvetélt hét végi puccs után.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be a rendkívüli állapot bevezetését. Az államfő a különleges jogrend lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel “a puccsisták támogatóival” szemben.

A rendkívüli állapot idején az alkotmány értelmében a rendeleti kormányzás eszközével élhetnek Törökországban, a végrehajtó hatalom jogkörei bővülnek, az elnök vezette kormány rendeletei törvényerejűek, bár jóváhagyásra a parlament elé terjesztik azokat.

A dpa hírügynökség számba vette azokat a területeket, amelyeket érinthet a rendkívüli állapot:
  

  • kijárási tilalom rendelhető el;
  • a járműforgalmat bizonyos időre, vagy bizonyos vidékeken meg lehet tiltani;
  • be lehet tiltani gyűléseket és demonstrációkat, akár a szabad ég alatt, akár zárt helyiségekben tartanák őket;
  •  a biztonsági erők személyeket átvizsgálhatnak, járműveket, ingatlanokat átkutathatnak, az esetleges bizonyítékokat elkobozhatják;
  • bizonyos területeket lezárhatnak, vagy kiüríthetnek;
  •  a szárazföldi, a tengeri és a légi forgalmat ellenőrizhetik;
  •   nyomtatott írott termékeket, így újságokat, magazinokat vagy könyveket betilthatnak, avagy megjelenésüket engedélyhez köthetik;
  •  a rádió- és televíziós állomások műsorsugárzását, szövegek, képek, filmek, hanganyagok terjesztését ellenőrizhetik, szükség esetén korlátozhatják, vagy teljesen betilthatják.
     

A demokrácia védelmében?

Erdogan elnök mindenesetre az al-Dzsazíra pánarab hírtévének úgy nyilatkozott, hogy “parlamenti demokrácia maradunk, ettől soha nem fogunk eltérni”. Az ellenzék ugyan egységesen felsorakozott a demokratikusan megválasztott kormány mellett és a puccsistákkal szemben, ugyanakkor az elnök bírálói arra figyelmeztetnek: a kudarcba fulladt katonai hatalomátvétel után nem csak az abban részt vevőkkel, de számos más, a hatalomhoz kritikusan visznyuló csoporttal is leszámolhatnak. Néhány nappal ezelőtt például megtilották az összes török egyetemi oktatónak, hogy elhagyják az országot. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből azért, mert állítólag részt vettek az államcsínyben.

Az alkotmány 120. cikke hat hónapban határozza meg a rendkívüli állapot hosszát, de ez rövidebb időszakra újra meg újra meghosszabbítható, illetve feloldható. Erdogan azt jelezte, hogy a mostani rendkívüli állapot három hónapos lesz.

Ám csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes azt jelentette ki, hogy a kormány fel kívánja oldani a rendkívüli állapotot, “amilyen gyorsan csak lehet”. Kurtulmus “maximum egy-másfél hónap” időtartamról beszélt. A miniszterelnök-helyettes szerint nem rendelik el a kijárási tilalmat, “ez nem
hadiállapot (statárium)”.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »