Most jelentették be: meghalt a legendás színész

Gene Wilder 83 éves korában halt meg hosszú betegség után.

Willy Wonka megszemélyesítője, Gene Wilder hosszú betegség után hétfőn elhunyt – jelentette be a legendás színész családja. Az amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező régóta Alzheimer-kórban szenvedett.

Az unokaöccse elmondta, a betegséget három évvel ezelőtt diagnosztizálták a színésznél, ő azonban titokban akarta tartani. Nem akarta, hogy a gyerekek, akik a Charlie és a csokigyár hóbortos Willy Wonkájaként ismerték, ezentúl egy beteg színésznek tartsák.

“Egyszerűen nem bírta elviselni a gondolatot, hogy akár eggyel kevesebb mosoly is legyen a világon” – mondta.

A sztár Jerome Silberman néven született Milwaukee-ban. Színi pályája a világot jelentő deszkákon kezdődött. Életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere. A színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került.

Brooks kapcsolatai révén kapta első filmszerepét is, a Bonnie és Clyde című krimiben alakította a bűnöző páros által elrabolt temetkezési vállalkozót. A rendezővel forgatott első közös filmje, A producer 1967-ben hatalmas siker lett, Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Gyáva nagydumást játszott a Kezdjétek a forradalmat nélkülemben (1970), cukorkagyárost a Charlie és a csokoládégyárban (1971), egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost a Minden, amit tudni akartál a szexről (1972) című Woody Allen-filmben.

Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következő Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooksszal együtt írtak meg.

Richard Pryorral a filmtörténet legendás párosát alkották, mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. 1976-ban álltak először együtt a kamerák elé a Száguldás gyilkosságokkal című bűnügyi burleszkben, és a hatalmas bevétel a sikeres munkakapcsolat kezdetét jelentette. Együttműködésüknek olyan vígjátékokat köszönhetünk, mint a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989), a Folt a zsákját (1991). Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

Rovatok: GyászhírTelepülés: USACímkék: gyászhír, kultúra, amerikai színész, legenda, Gene Wilder, Alzheimer-kórForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »