Most is a Fidesz–KDNP nyerné a választást

A két évvel ezelőttivel csaknem azonos eredményt hozna egy parlamenti választás most, a kormányzati ciklus félidejében – közölte a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

A Magyar Idők számára március 18. és 21. között, ezer ember megkérdezésével felvett kutatás eredményei szerint egy most vasárnapi választáson „a legvalószínűbb listás eredményt nézve” a Fidesz–KDNP 41, a baloldali pártok együtt 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok 3 százalékot szereznének.

A két évvel ezelőtti áprilisi parlamenti választáson a belföldi listás szavazatokból a Fidesz–KDNP 44, a baloldali pártok együtt 26, a Jobbik 21, az LMP 5, az egyéb pártok pedig 4 százalékos eredményt értek el. A mindössze 1-3 százalékpontnyi eltérésekből arra is lehet következtetni, hogy a kormánypártok egy most vasárnapi választáson újból kétharmad-közeli eredményt szerezhetnének – írták.

Európa-szerte ritkaságnak számít, hogy ciklusuk közepén a kormányzó erőknek közel azonos a népszerűségük, mint amilyen eredményt a választáson elértek – jegyezték meg. Mivel a Fidesz–KDNP előnye a ciklus félidejében is kimondottan stabilnak tekinthető, a kormánypártoknak a jelenlegi tábor egyben tartására kell koncentrálniuk a következő választási kampány kezdetéig – áll a közleményben. Az ellenzéki erőknek az egyértelmű protesthangulat hiánya, illetve a belső megosztottság okoz tartós, régóta megoldhatatlannak látszó problémát – tették hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »