Most éppen az IÁ-kollaboránsokat sajnáltatják a "jogvédők", mert szegényeknek kényelmetlen a fogolytáborban

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.szerint Anbár tartományban vannak a foglyok, akiket az iraki kormánycsapatok fogtak el offenzívájuk során.

A londoni székhelyű csoport szerint 683 férfit zsúfoltak össze egy használaton kívüli raktárépületből rögtönzött fogolytáborrá alakított létesítményben a Bagdadtól nyugatra fekvő Amírija al-Fallúdzsa településen. Az épületet az iraki terrorellenes erők alakították át.

A foglyoknak kevesebb mint egy négyzetméter jut fejenként, éjjel-nappal ülő helyzetben vannak, nem tudják kinyújtani végtagjaikat, és alig engedik ki őket a szabadba – közölte Salil Shetty, az AI főtitkára április 30-i látogatását követően. Hozzátette, a foglyokat hónapokon át őrizték ilyen körülmények között.

Az AI szerint a rabokat az iraki hatóságok a szunnita többségű Anbár tartományban vették őrizetbe az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezettel való együttműködés gyanújával.

Az iraki védelmi miniszter egyelőre nem kommentálta az AI jelentését. Tisztviselők korábban közölték, az Iszlám Államtól visszafoglalt területeken őrizetbe vett embereket tisztességes eljárásban és bírósági tárgyalásban fogják részesíteni.

Shetty felszólította az iraki hatóságokat, hogy a létesítményben fogva tartott emberek ellen vagy emeljenek vádat és indítsanak eljárást, vagy pedig engedjék őket szabadon. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági kockázat nem mentesíti a hatóságokat az irakiak emberi jogainak tiszteletben tartása alól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »