Most éppen a brit művészek óvnak a Brexittől

MTI nyomán

A brit művészvilág élvonalának több száz tagja érvelt közös felhívásában Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett.

A The Guardian című vezető baloldali brit napilap pénteki kiadása által ismertetett nyílt levelet 250-en írták alá, köztük színészek, rendezők, írók, képzőművészek. Az aláírók névsorában szerepel mások mellett Benedict Cumberbatch, Bill Nighy, Kristin Scott Thomas, Helena Bonham Carter, Jude Law, Juliet Stevenson, Keira Knightley, Sir Derek Jacobi, Sir John Hurt és Danny Boyle a színművészet világából.

Aláírta a levelet a szépirodalmi igényű kémregényeiről világhírű John le Carré író, és Carol Ann Duffy udvari költő, aki a brit monarchia történetében az első nő e magas tisztségben.

A felhíváshoz csatlakozó művészek hangsúlyozzák: sokan dolgoztak már közülük olyan művészeti vállalkozásokban, amelyek nem is jöhettek volna létre EU-finanszírozás vagy az európai határokon átnyúló együttműködés nélkül.

Nagy-Britannia nemcsak erősebb az Európai Unió tagjaként, hanem kreatívabb is, és világszerte sikeres alkotóerejét komolyan meggyengítené, ha hátat fordítana az EU-nak – áll a közös levélben.

A kilépés az unióból ugrás lenne a sötétségbe milliók számára, akik művészeti alkotó területeken tevékenykednek, és még további milliók számára, akik a brit kulturális szektor pezsgésének előnyeit élvezik otthon és külföldön – fogalmaznak a felhívás szerzői.

A levél szerint Shakespeare-től David Bowie-ig a brit alkotó tehetség inspirálja és befolyásolja az egész világot, és az EU-tagság elősegíti, hogy Nagy-Britannia főszerepet játszhasson a világszínpadon.

A brit művészvilág részéről ez az első ilyen összehangolt felhívás a brit EU-tagság mellett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »