Most adják át az állami kitüntetéseket – kisokos az Érdemrendtől a Kossuth Nagydíjig

Most adják át az állami kitüntetéseket – kisokos az Érdemrendtől a Kossuth Nagydíjig

Megkezdték az állami kitüntetések átadását, összesen négy díjátadó ünnepséget tartanak ezekben a napokban. Sorra vettük a március 15-én odaítélt elismerések rangsorát és a legismertebb díjazottakat.

A Magyar Szent István-rend a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet – 2011 óta – minden évben két kiemelkedő alkotó vehet át augusztus 20-án. Az állami és miniszteri elismerések többségét azonban március 15-én – vagy az utóbbi években az azt megelőző napokban – adják át.

Kossuth- és Széchenyi-díjak

Hírdetés

A szabadságharc kitörésének évfordulóján az ünnepi programsorozat része a kulturális és tudományos élet kiemelkedő szereplőinek járó Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása a Parlament kupolatermében. Több évtizedes szünet után az utóbbi nyolc év majd mindegyikében kiadták a Kossuth Nagydíjat is, az elismerésnek ezt a fokozatát a már korábban Kossuth vagy – például Nemeskürthy István esetében – Széchényi-díjjal elismert alkotók érdemelhetik ki. Nemeskürty után Csoóri Sándor, Jókai Anna, Makkai Ádám, Kallós Zoltán, tavaly pedig Sára Sándor részesült az elismerésben.

Érdemrend

Ezzel párhuzamos állami elismerésrendszer az Érdemrend – ennek számos fokozata van: bronz-, ezüst-, arany majd – növekvő rendben – lovag, tiszti, közép- és nagykereszt – ezekben további megkülönböztetést jelent, ha csillaggal adományozzák. Nem illeszthetőek hierarchikus rendbe a korábban említett állami elismerésekkel, ám jellemzően például egy Kossuth-díjas alkotó tiszti-, vagy középkeresztnél csekélyebb Érdemrendet nem kap. Ezekről a végső döntést a köztársasági elnök hozza meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »