Most a tartozást követelik a csalás miatt már elítélt polgármestertől

Most a tartozást követelik a csalás miatt már elítélt polgármestertől

A lévai járásbeli Tőre polgármesterét korábban csalás miatt jogerősen elítélték. Az ügy miatt tavaly le kellett mondania posztjáról. Azóta egy újabb per is folyik ellene a Lévai Járásbíróságon, a tartozását követeli rajta a csalás során megkárosított férfi.

A volt polgármester korábban autószerelőként egy BMW 525 típusú, lízingelt autót javított, amit később a tulajdonos tudta nélkül eladott. Arról, hogy ebben az ügyben a Lévai Járásbíróság már elmarasztaló ítélet hozott, Bogár nem tájékoztatta a testületet, még 2017 elején is összehívta a képviselőket.

A pénteki tárgyalás témája a tartozáskövetelés volt. A károsult Roman Mesár, a vádlott Jozef Bogár. Az ülésen részt vett egy tőrei lakos, aki elmondta, azért jött el, mert a volt polgármester a tönk szélére sodorta a falut. Jelen volt az ugyancsak tőrei Dalibor Valkovský, a község önkormányzati képviselője, aki úgy fogalmazott, végig kellett néznie, hogyan tűnik el az államtól és az adófizetőktől kapott pénz a községi kasszából. Zsidó Zoltán, a Szlovákiai Városok és Falvak Lakossága Egyesületének (ZOMOS) képviselője is ott volt a tárgyalóteremben. Engedélyt kaptunk arra, hogy részt vegyünk a tárgyaláson és hangfelvételt készítsünk. Roman Mesár elmondta, öt alkalommal szólította fel Jozef Bogárt, hogy fizesse ki a tartozását. „1500 eurót fizettem a gépkocsiért, a fiaim kedvéért mentem bele a vásárlásba. Egy autót javítottam éppen Léván, Jozef Bogárnak és társainak a közelben volt szerelő-műhelye. Két hónapja ismertem ezeket az embereket, amikor Bogár azt javasolta, ha egy órán belül megszerzem a pénzt, ennyiért odaadja az autót. Bogár hozzátette, ő Tőre polgármestere, az üzlet tiszta, nem kockáztatná a jó hírét. Megvettem tőle az autót, amire három tanúm van, nem tudtam, hogy azt egy másik személy lízingeli, aki csak meg akarta javíttatni Bogár műhelyében. Egy hónapot vártam a gépkocsi papírjaira” – mondta Roman Mesár. A sértett a pénteki ülésen összesen 6050 euró kifizetését kérte Bogártól. 1500 eurót kért az autóért; (a gépkocsit azóta már elvette tőle és elárverezte a lízingzársaság), továbbá 3150 eurót követelt Bogártól, mondván, ennyit fektetett a pótalkatrészek és az új motor vásárlásába. 1300 euró munkadíjat is követel, mivel Mesár a gépkocsit önerőből hozta működő-képes állapotba.

Hírdetés

Mesár javasolta annak a három tanúnak a kihallgatását, akik tudnak az autóvásárlás körülményeiről. Jozef Bogár, aki jelenleg munkanélküli, a bíróságon elmondta, csak egy részét ismeri el a sértett által igényelt összegnek. „Az autó vételárát, 1500 eurót hajlandó vagyok kifizetni februárban, ha lesz pénzem erre a célra, és tudomásom szerint Mesár mintegy 500 eurót költött a javítási munkákra, ezeket is megtérítem. Mesár tudott az autó körüli problémákról, személyesen kértem én is, a társaim is, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet, ne kezdjen bele a javításba. Várjon, amíg hivatalosan át lesz íratva a nevére a gépkocsi. A figyelmeztetés ellenére elkezdte javítani” – mondta Bogár. „Mesárnak küldtem SMS-t, amelyben azt tudakoltam, pénzt akar-e a kocsiért, erre azt válaszolta, azt akarja, hogy börtönbe kerüljek azért, amit vele tettem. Felhívtam, felajánlottam neki, hogy részletekben visszafizetem neki a vételárat, de azt akarta, hogy adjam vissza az egész összeget” – mondta Bogár. „Zsákbamacskát vettem, szétszedett motorral, ami az autó csomagtartójában hevert. Csaknem hétezer euró károm keletkezett, a perek, a telefonszámlák, a vásárolt alkatrészek miatt. Felszólítottak, hogy ne javítsam a kocsit? Miután kifizettem az árát, Bogár egyik társa szólt, hogy várjak a javítással, de akkor már az adásvételi szerződés is készen volt. Ráadásul Bogár és az emberei hoztak egy motort, meg más alkatrészeket is, hogy vegyem meg, de nem vettem semmit. Soha nem veszem meg azt az autót, ha mindezt előre tudom” – mondta Mesár.

A tárgyalást áprilisra elnapolták, azzal, hogy a két fél által javasolt tanúkat is kihallgatnák. A polgárjogi törvény értelmében nem a bíróság dolga bizonyítékokat keresni, hanem az érintett feleken múlik, milyen bizonyítékokat tárnak fel, és milyen tanúk meghallgatását javasolják.

A lízingelt kocsi eladásáért Jozef Bogárt korábban már csalás miatt jogerősen elítélték, egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mesár a tárgyaláson megkérdezte, ki a pártfogó felügyelője Bogárnak. Ha feltételes szabadságvesztést szab ki a bíróság, köteles a próbára bocsátott személy magatartását rendszeresen ellenőrizni, és a próbaidő tartamára elrendelni a pártfogó felügyeletet. A kérdező azt a választ kapta, ez a téma most nem része a tárgyalásnak. Dalibor Valkovský beadványt nyújtott be a Lévai Járásbíróságon, melyben a pártfogó nevét kéri az illetékesektől. Mesár ezzel kapcsolatban egy 2017. december 29-i keltezésű határozatot juttatott el hozzánk a belügyminisztérium ellenőrző és felügyelő osztályáról. Tavaly szeptemberben Mesár feljelentést tett Jozef Bogár ellen, hogy engedély nélkül dolgozik, holott még mindig nem fizette ki neki a tartozását. Bogár akkor azzal érvelt, hogy nem dolgozik, csak egy ismerőse kérte meg, hogy építőanyagot szállítson, a tartozást pedig december 20-ig rendezi. Erre a mai napig nem került sor.

Amikor Jozef Bogár még Tőre polgármestere volt, a község határidőn túli tartozásai jócskán meghaladták az éves költségvetés 15 százalékát. Bogár 33 328 euró értékben olyan munkákat, szolgáltatásokat rendelt meg, melyekre nem volt pénz a falu kasszájában, ellenben az energiaszolgáltatóknak 7504 euróval tartoznak. A pénzügyi felügyelet (Správa finančnej kontroly) megállapította, hogy indokolt a kényszerfelügyelet elrendelése. Az Állami Számvevőszék (NKÚ) jelentéséből kiderült, hogy a falu végrehajtási szakaszban levő tartozása 2012 és 2016 között meghaladta a 74 ezer eurót. Zsidó Zoltán, a ZOMOS képviselője elmondta, hat éve nincs főellenőre Tőre önkormányzatának, évekig nem küldtek jelentést a pénzügyminisztériumnak a község negyedéves gazdálkodásáról, sem a költségvetés éves zárszámadásáról. Az Állami Számvevőszék tavaly nyáron kiadott jelentésében az állt, hogy huszonegy törvénysértést követett el a község korábbi vezetése. A település könyvelője a volt polgármester felesége volt, akit tavaly az időközi választáson polgármesterré választottak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »