Morawiecki a Szent II. János Pál ellen elkövetett merényletre emlékezett

Morawiecki az egyház elleni mai támadásokat idézi fel a Szent II. János Pál ellen elkövetett merénylet 40. évfordulóján

Szent II. János Pál a kommunizmus idején azon egyház nagyságát formálta, amelyet ma Lengyelországban újból támadnak – írta meg csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megemlékezve a lengyel pápa elleni, 40 évvel ezelőtti sikertelen merényletről.

Az 1981. május 13-án a vatikáni Szent Péter téren elkövetett támadás után Lengyelországban az emberek aggodalommal várták az olaszországi híreket a megsebesült pápa egészségi állapotáról – emlékezett meg Twitter-bejegyzésében Morawiecki az akkor a családja, ismerősei körében is érezhető izgalomról.

Idézte édesapját, a Harcoló Szolidaritás nevű antikommunista szervezet alapítóját, aki a merénylet hírére kijelentette: „Nem tudom, ki követte el, de aki elkövette, nagyot hibázott. Ez az ő végének kezdete lesz”.

A lengyel miniszterelnök felidézte: 1981 májusában a lengyelek nemcsak II. János Pál pápa, hanem az akkori prímás, Stefan Wyszynski egészségéért is aggódtak. Wyszynski – akit idén szeptemberben boldoggá fognak avatni – május 28-án hunyt el hosszú betegség után.

Hírdetés

A pápa és a prímás a II. világháború után „a lengyelországi egyház nagyságának építésén fáradozott, mégpedig az ezen folyamathoz ellenségesen, majd kelletlenül viszonyuló kommunisták kormányzása alatt” – emlékeztetett Morawiecki.

Aláhúzta: éppen az egyház képezte a lengyel államiság alapját, és utalt Wyszynski prímás szavaira: „ha majd jönnek, hogy tönkretegyék ezt a nemzetet, először az egyház ellen fordulnak, hiszen az egyház képezi e nemzet erejét”.

E szavak különösen fontosak a merénylet 40. évfordulóján, amikor az egyház Lengyelországban „újból azok célpontjává vált, akik azért jöttek, hogy tönkretegyék a nemzetet” – fogalmazott Morawiecki.

A miniszterelnök évfordulós megemlékezését megelőzően, az utóbbi időben bizonyos szekuláris politikai erők Lengyelországban gyakran hangoztattak egyházellenes álláspontot, a lengyelországi feminista, illetve melegjogi tüntetéseken támadások is érték a templomokat és a híveket.

A II. János Pál pápa elleni 1981-es támadás közvetlen elkövetője a török Ali Agca volt, az akció elkövetőit azonban nem sikerült véglegesen azonosítani, bár több lengyel történész megegyezik abban, hogy a bolgár titkosszolgálat bevonásával szervezett tett mögött a szovjet titkosszolgálat, a KGB állt. A katolikus egyházfő csodával határos módon túlélte a merényletet, megmenekülését az 1917-es fátimai Mária-jelenések alapján a Szűzanyának tulajdonította.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »