Moratóriumot javasolnak az airbnb-sek

Moratóriumot javasolnak az airbnb-sek

Az egyelőre kérdéses, hogy pontosan milyen szabályokat hoz majd a kormányzat az Airbnb-vel, illetve a rövid távú lakáskiadással kapcsolatban. Mint ismert, több érdekképviselet alakult a közelmúltban, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete részteles javaslatcsomagot dolgozott ki, amit eljuttattak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Közölték, szeretnének a kormányzat partnere lenni, ezért elkészítették javaslataikat.

Szerintük az apartmanozást felelőssé tenni a növekvő albérleti díjak miatt, nem indokolt, az elmúlt fél évből az derült ki, lassan megáll az albérletárak növekedése Budapesten, újra beáll egy egyensúlyi állapot.

Javaslataik között szerepel, hogy a szálláshelyközvetítő oldalakat, mint az Airbnb-t és a Booking.com-ot, kötelezzék arra, hogy csak olyan szálláshely hirdethessen, aki igazolja, hogy bejelentette az illetékes önkormányzatnál az apartmanját. Az adott szálláshelynek az önkormányzat által kiadott engedélyszámát kellene feltüntetnie a szállásközvetítő oldalán. Ez a módszer már több nemzetközi városban működik.

Javasolják, hogy kötelezzék a szálláshelyközvetítő oldalakat az idegenforgalmi adó beszedésére. Emiatt szerintük az adóhatóság látókörébe kerülnek az apartmanozók. Közölték, mivel a kifizetések bankszámlára történnek, a hatóságnak könnyű ellenőriznie, hogy befizette-e az adót az egyéb szálláshely szolgáltató – írja a Magyar Nemzet.

Szerintük fel kellene tüntetni az apartmanos elérthetőségét a szállás külső falán, ajtaján, hogy a társasház lakói közvetlenül és gyorsan fordulhassanak hozzá probléma esetén. A társasház folyosóin függesszék ki a csendre intő piktogramot, legyen rövid, szöveges, többnyelvű házirend. Az egyesület szerint nem szabadna társasházi engedélyhez kötni a tevékenységet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »