Monterey, Kalifornia egykori fővárosa

Monterey, Kalifornia egykori fővárosa

Bevallom, amikor legutóbbi amerikai utam során kaliforniai ismerőseim közölték, hogy pár napra Monterey-be megyünk kirándulni, azt hittem, hogy Mexikóba utazunk. A mexikói Monterrey nagyon ismert városa USA déli szomszédjának, sok turista látogatja. Mint kiderült, mi a kaliforniai Monterey-be készültünk, a két város elnevezése között csupán az a különbség, hogy a mexikói Monterrey nevében két r betű van, az amerikait egy r-el írják, de a kiejtése ugyanaz.

Monterey a Csendes-óceán partján fekszik, egy gyönyörű öbölben, körülbelül félúton San Francisco és Los Angeles között. Az autópályáról letérve hatalmas eperültetvények mellett vezetett az utunk, éppen az eperszüret idején jártunk arra. Mint ismerőseink elmondták, ezt a nehéz, rosszul fizetett munkát szinte kizárólag mexikói vendégmunkások végzik.

A közel 30 ezer lakosú város főleg azokat ragadja meg, akik érdeklődnek az amerikai történelem, irodalom, illetve zene iránt. A feljegyzések szerint az első európai ember 1542-ben látta meg a festői Monterey-öblöt.

A több mint 400 éves Monterey a spanyol gyarmati időkben és a mexikói fennhatóság idején is Kalifornia fővárosa volt egészen 1849-ig. 

A város múltja szorosan kötődik a spanyol bevándorlókhoz, és halászkikötőként, illetve kereskedővárosként kialakult jellegét máig őrzi. Régi épületek csoportja alkotja a városközpontban a Monterey State Historic Parkot, amelynek megtekintése felér egy történelmi időutazással.

A város különösen büszke arra, hogy a 19. század derekán itt alapították meg Kalifornia első színházát. Az állam alkotmányát a híres  Colton Hallban írták alá, mely ma a város egyik látványossága, és főleg diákok, iskolai csoportok látogatják.

Az USA legnagyobb akváriuma

A város egyik fő látványossága a Monteres Bay Aquarium, mely az Egyesült Államok legnagyobb akváriuma.

570 állatfaj több mint 350 ezer példánya található meg itt, az akvárium megcsodálása révén ismerhetjük meg a Monterey-öböl gazdag tengeri élővilágát.

Az Outer Bay Wing 4,5 millió literes tartályában óceáni környezetet hoztak létre, amelyben a sárgauszonyú tonhaltól kezdve az óceáni naphalig sokféle élőlény megtalálható. Csodálatos látvány a hatalmas szardíniaraj gyors mozgása, de látni itt szép számban különböző cápákat is. Van itt halsimogató részleg is, a legkisebb látogatók nagy örömére. 

Hírdetés

Az akvárium a Monterey-öböl gazdag tengeri életének bemutatására összpontosít, de a különleges kiállítások más területekre is betekintést nyújtanak. Érdemes legalább fél napot szánni a csodálatos vízi világ megtekintésére. A bonyolult akvárium komplexumot a korábbi, 1916 és 1980 között működő Hovden Cannery gyár átépítésével hozták létre, és a környék egyik legjelentősebb üzeme volt. Ma a gyár helyén a környék egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága áll.  

A szardínia előállításának a fellegvára

A város a 20. század elején felfutó szardíniahalászatáról és konzerv-gyáráról vált ismertté. Akkoriban a világ legnagyobb ilyen üzeme működött itt. 1918-ban évi közel másfél millió szardíniakonzervet állítottak elő. Ezrek jöttek ide az ország minden részéből, hogy beállhassanak a futószalag mellé.

A halászat hihetetlen méreteket öltött, mígnem a múlt század derekán elfogyott a szardínia a tengerben, de az üzem megmaradt.

Ma múzeum van a helyén, ahol láthattuk, milyen embert próbáló körülmények között folyt a szalagmunka a 20. század első felében. 

Irodalmi kötődések

Monterey John Steinbeck városa is. Az irodalmi Nobel-díjas író a közeli Salinasban született és nevelkedett, később Montereyben is élt rövid ideig.

Több könyvét, mint A Kék öböl és a Szerelem csütörtök címűt inspirálta ez a hely, de az Édentől keletre című regénye tette örökre halhatatlanná Montereyt.

A regény 1955-ös, Golden Globe-díjas filmadaptációjában James Deant láthatjuk lenyűgöző szerepalakításban. A nagy íróra ma a sétányon álló szobra emlékeztet.

Monterey vonzotta a rockzene sztárjait…

1967 júniusában Monterey-ben rendezték meg az első jelentős nemzetközi szabadtéri rockfesztivált. A fellépők között olyan nagy nevek szerepeltek, mint az Animals, Simon & Garfunkel, Jeffersson Airplane, Byrds, Janis Joplin, The Mamas and the Papas, Who, Quicksliver, Otis Redding, Ravi Shankar és természetesen Jimmy Hendrix, aki a fellépése végén felgyújtotta és összetörte a gitárját a színpadon. D. A. Pennebaker rendező a Monterey Pop c. dokumentumfilmben örökítette meg ezt az eseményt. 

Scott McKenzie, a hatvanas évek legismertebb hippi himnuszának, a San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) előadója 2012-ben 73 évesen hunyt el. A zenész legnagyobb slágerét, a San Franciscót közeli barátja, John Phillips írta, aki a The Mamas and the Papas alapítója is volt. A dallal az 1967-es Monterey Pop Festivalt reklámozták, és a hippik egyik himnuszává vált. A dal Közép-Európában a szabadság egyik jelképe lett, a prágai tavasz idején is gyakran játszották. A szám később felhangzott a Forrest Gumpban is. McKenzie karrierje során mindössze két teljes lemezt adott ki, 1967-ben és 1970-ben. 1986-ban énekelt a The Mamas and the Papas új felállásával, 1988-ban pedig társszerzője volt a Beach Boys listavezető dalának, a Kokomónak.

Az utóbbi évtizedekben azonban a rockot más zenei műfaj váltotta fel. A Monterey Jazz Festival ma a világ egyik legrangosabb zenei eseményének számít.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/16. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »