Monstranciák – Fotókiállítás nyílt Pécsen

Monstranciák – Fotókiállítás nyílt Pécsen

Monstranciák címmel szakrális fotókiállítás nyílt Kollár Ákos munkáiból a Pécsi Horvát Színházban november 24-én. A Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrája által szervezett tárlat mottója: „Čašu spasenja uzet ću i slaviti ime Gospodnje” (Veszem az Üdvösség kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét).

A fotóművész sötétkék háttér előtt készített fényképeket szentségtartókról a Pécsi Egyházmegye azon településeinek templomaiban, ahol élnek magyarországi horvátok és horvát nyelvű szentmiséket mutatnak be.

Kollár Ákos gyűjtőmunkája Darnai Ágoston kezdeményezésére indult el, aki plébánosként évek óta szoros kapcsolatot ápol Baranya és a Dráva mente több horvát ajkú településével is.

Az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus tiszteletére készült kiállítás megnyitóján az alkotó megköszönte Darnai Ágoston atya szolgálatkész, támogató hozzáállását.

Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntőjében kiemelte, hogy a tárlat legnagyobb értéke, hogy ezeknek az oly ritkán látott szakrális tárgyaknak most végre minden szépsége feltárulhat. A művészet, a szépség mindig megszólít bennünket, bensőnkből mély érzéseket hozva a felszínre – mondta a főpásztor.

Hírdetés

Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvátul üdvözölte a megjelenteket. Megköszönte Kollár Ákos fotóművész odaadó munkáját, és kérte, hogy a későbbiekben is ilyen szakértelemmel dokumentálja a terület horvát eseményeit.

Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a színház átépítése után ez az első kiállítás.

A megnyitón egyházi énekekkel közreműködött a harkányi horvát kórus.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Taragyia Tomiszláv

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »