Monika Jankovská volt államtitkár előzetes letartóztatásban marad

Monika Jankovská volt államtitkár előzetes letartóztatásban marad

Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár, aki ellen vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt indult büntetőeljárás, előzetes letartóztatásban marad. Erről szerdán döntött a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) vizsgálóbírója.

Denisa C. bírónő szabadon bocsátási kérelmének a bíróság helyt adott. Utóbbi ellen szintén korrupció miatt indult eljárás. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze fellebbez a döntés ellen. Fellebbezést helyezett kilátásba Peter Erdős, Monika Jankovská ügyvédje is.

A végső döntést tehát a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni. Erdős meggyőződése, hogy az előzetes letartóztatás indokai elévültek, hiszen a koronatanúkat már kihallgatták.

Hírdetés

Az ügyvéd megjegyezte: amit a bíró Denisa C. esetében megállapított, az Monika J.-re is érvényes. Jitka Mikušová, Denisa C. ügyvédje nem kommentálta a bíróság döntését, csak annyit mondott: számol vele, hogy az ügyész fellebbezni fog.

A vád szerint az egyik televíziós váltó ügyében utasításokkal látta el Zuzana M. bírónőt, aki a Pozsony V. Járásbíróságon tárgyalt perben végül Marian K. javára döntött. A nagyvállalkozót később ugyanezen váltók hamisítása miatt nem jogerősen 19 év börtönbüntetésre ítélték Pavol R. vádlottal, a Markíza TV volt igazgatójával együtt.

Személyesen jelen volt az ítélethirdetéskor is, pedig másik bíróságon dolgozott. Monika J. és Denisa C. március óta vannak előzetes letartóztatásban. A szóban forgó korrupciós ügyben összesen 18 személy, köztük 13 bíró ellen indult eljárás. Többük ellen Vladimír Sklenka, a Pozsony I. Járásbíróság volt alelnöke tanúskodik. Tekintve, hogy együttműködik a rendőrséggel, egyelőre nem indult ellene büntetőeljárás.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »