Mongólia jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál: egy képregény "híján van a mongol nép iránti tiszteletnek"

Mongólia jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál: egy képregény "híján van a mongol nép iránti tiszteletnek"

Mongólia diplomáciai úton tiltakozott a japán kormánynál, amiért egy gyermekeknek szánt képregényben "tiszteletlenül" ábrázolták Dzsingisz kánt, a mongol birodalom megalapítóját.

A tokiói mongol nagykövetség jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál, mert a Shogakukan Inc. egy képregénysorozatának márciusi kiadásában egy férfi nemi szervvel a homlokán szerepel a mongol nemzeti identitás szimbólumának számító első mongol nagykán, a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. A jegyzék szerint az ábrázolás "híján van a mongol nép iránti tiszteletnek".

A kiadó, a Shogakukan Inc. képviselője személyes találkozón kért bocsánatot a mongol nagykövetség ügyvivőjétől. A mangakiadó emellett közleményben követte meg "mindazokat, akik tisztelik Dzsingisz kánt".

Dzsingisz kán (1162-1227) a mongol törzsek egyesítésével alapította meg a Mongol Birodalmat. Az ázsiai országban nemzeti hősként, a nemzeti önazonosság kifejezőjeként tisztelik, az utóbbi években tapasztalt kultusza azért is erősödött meg, mert a kommunista rendszerben háttérbe szorították alakját.

(MTI; kép: Twitter)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »