Molnár Zsolt: "a bánsági multikulturalizmus már csak deklaratívan létezik"

Bemutatta választási programját Molnár Zsolt, az RMDSZ temesvári polgármesterjelöltje. Az RMDSZ-es politikus elmondta, hogy nem tartozik a mindentudó politikusok közé, ezért ötletbörzét hirdet: “a választási programomat a temesváriak írják meg, ezért ezért nyilvános helyeken és az interneten nap mint nap a város polgárainak a rendelkezésére állok, hogy ötleteket, elvi kérdéseket vitassunk meg és közösen megtaláljuk a megoldásokat.”

Molnár ugyanakkor vázolta Temesvár fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseit is:
mint a közszállítás hatékonnyá tétele külön buszsávok kialakításával, a kerékpáros közszállítás tovább fejlesztése, emeletes parkolóházak létesítése a városközponton kívül, ahonnan kerékpáron vagy tömegközlekedési eszközzel folytathatnák útjukat az autósok.

Molnár emellett szorgalmazza a közigazgatásban a közpénz elköltésének teljes átláthatóságának bevezetését, a közhivatalok munkájának hatékonnyá tételét, a bürokrácia csökkentését és lakosság bevonását a fontos döntésekbe. Molnár Zsolt szerint létre kellene hozni a Városfejlesztési Tanácsot, amelynek munkájába bekapcsolódnának a vállalkozók, a civil szervezetek, az egyházak, a szakszervezetek, a diákok és a nyugdíjasok képviselői, és amely a város hosszú távú fejlesztési víziójának kidolgozója kell majd legyen.

A nemzeti kisebbségek szerepéről szólva Molnár Zsolt elmondta: Temesváron kiszorultak a döntéshozatalból a lakosság 10%-át jelentő nemzeti közösségek, ezért a sokat emlegetett bánsági multikulturalizmus már csak deklaratív szinten létezik. „Temesvár csak akkor lehet megint a nyugati szellemiség romániai fellegvára, ha a kisebbségek beleszólhatnak a döntésekbe és erősítik a városnak a határon átnyúló gazdasági és kulturális kapcsolatait”. (hírszerk, közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »