Molnár Gyula megússza: nem nyomoznak a Bikás parknál

Molnár Gyula megússza: nem nyomoznak a Bikás parknál

Bűncselekmény hiányában a BRFK megszüntette azt a nyomozást, amelyet a Molnár Gyula, Újbuda volt MSZP-s polgármestere által kötött szerződések miatt indított 2011-ben. Hűtlen kezelés gyanújával vizsgálták a Bikás parki sportcentrum magánkézbe játszásának körülményeit. A XI. kerület fideszes vezetése szerint több száz milliós kár keletkezett, ezért várhatóan panasszal élnek a megszüntetés ellen.

A cselekmény nem volt bűncselekmény – ezt állapította meg az újbudai Bikás parki sportcentrum ügyében csaknem öt éven át folytatott nyomozás után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Lapunk kérdésére a nyomozó hatóság a büntetőeljárási törvényre hivatkozva közölte: az ügy részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Molnár Gyula, Újbuda volt MSZP-s polgármestere még 2005-ben kötött 15 éves bérleti szerződést a kerületi Bikás park egy részének hasznosítására. A százmilliós beruházást az időközben csődbe ment cég a háromszorosára duzzasztotta. Molnár a kerület 2011-es feljelentése szerint képviselő-testületi felhatalmazás nélkül a megemelt beruházási érték száz százalékára vállalt garanciát úgy, hogy az önkormányzati ingatlanra 300 milliós jelzálogot jegyeztek be. A fideszes vezetés kivásárolta a cég 240 milliós tartozását. – A követelés mára meghaladta a 300 millió forintot – mondta 2015 végén Szilágyi István, Újbuda jogi képviselője. Az önkormányzat évekkel ezelőtt birtokba vette az ingatlant, kifizetetlen számlák tömegével együtt, de a most is tartó végrehajtási eljárás elhúzódása további károkat okozhat. Az ügyvéd lapunk érdeklődésére jelezte: a nyomozást megszüntető határozatot szerdán kapták kézhez, még tanulmányozzák, de az ellen várhatóan panasszal élnek.

Molnár Gyula nem reagált

A BRFK eljárása mindenképpen magyarázatra szorul, hiszen a XI. kerület feljelentése alapján hűtlen kezelés megalapozott gyanújával indult nyomozást épp a rendőrség javaslatára hosszabbította meg háromhavonként a Fővárosi Főügyészség úgy, hogy ez idő alatt senkit sem gyanúsítottak meg. Érdekesség, hogy lapunk csaknem egy éve, 2015 tavaszán úgy értesült: a büntetőeljárás ezen szakasza a végéhez közeledik. Az újbudai önkormányzatnál akkor azt a tájékoztatást adták, hogy az időközben lefoglalt bizonyítékokhoz továbbiakat is beszereztek a nyomozók, illetve egyeztették az addigi adatokat.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Molnár Gyulát, jelenlegi újbudai önkormányzati képviselőt, aki azt fontolgatja, hogy induljon-e az MSZP idén nyáron esedékes tisztújításán az országos elnöki pozícióért. A szocialista politikus azonban egyelőre nem kívánt reagálni.

A csődbe ment klub

Nemrég egyébként fordulat történt a Molnár Gyula elnöksége alatt csődbe vitt Újbuda Torna Club (ÚTC) ügyében, amelyben februárig a BRFK nyomozott hűtlen kezelés gyanújával. A Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a büntetőeljárás folytatásával. Nagy Andrea ügyészségi szóvivő szerint a nyomozást május közepéig, szükség esetén még tovább is folytathatják.

Molnár Gyula 2010 előtt az ÚTC társadalmi elnöke volt, és bár gyanúsított ebben az eljárásban sincs, az eddigi adatok szerint a sportegyesület gazdálkodása miatt szintén több száz milliós kár érhette a XI. kerületi önkormányzatot. Ezt támaszthatja alá az a 2010. július 7-én, polgármesteri fejléces papírra írt, lapunkban nyilvánosságra hozott levél, amelyben Molnár Gyula utasította a XI. kerületi önkormányzat akkori pénzügyi és költségvetési igazgatóját, hogy 50 millió forintot utaljon át az ÚTC részére.

Mint ismert, két éve egy ingatlanügyben a Kúria bizonyítottság hiányában mentette fel a hivatali visszaélés vádja alól az egykori MSZP-s polgármestert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »