Molnár Gyula: Buknia kell a Fidesznek

Az MSZP elnöke szerint 2018-ban buknia kell a Fidesznek, az Orbán-rendszernek, mert átverték az embereket azzal, hogy tudnak az ő érdekükben kormányozni, holott csak saját klientúrájuk érdekében lépnek fel.

Molnár Gyula szombaton Budapesten, pártja évad- és kampánynyitó választmányi ülésén azt mondta, „a Fidesz országa a látszatok országa”, a siker, a szabadság, a munka, a fejlődés látszatáé. A kormány csak elvenni tudott az emberektől: vitte a demokráciát, a pénzüket és ha hagyják, viszi a jövőjüket is – tette hozzá.

A júniusban megválasztott pártelnök azt mondta, a Fidesz nem tud kormányozni: az egészségügy, az oktatás összeomlóban, az emberek többsége nem tud megélni a fizetéséből.

Molnár Gyula úgy fogalmazott, „a Fidesz talált egy új szövetségest”, a hírek szerint „Habony és Finkelstein mutatta be Orbán Viktornak a két szürke eminenciást, a fortélyos félelmet és a kiábrándult közönyt”. Ez a két veterán szövetséges – folytatta – korábban olyan nagyágyúkkal is együttműködött, mint Sztálin, Hitler vagy Rákosi. Hozzátette: a nemzeti együttműködés rendszerében mindenki a másikat nézi és hibáztatja.

Az MSZP elnöke közölte: pártja lelép erről az útról. Olyan országot szeretne, ahol a tehetség és a szorgalom sikeres lehet akkor is, ha nem valamelyik megyei nagyúr családjához tartozik valaki, ahol mindenki kap esélyt, ahol „nincsen minden héten háború”, ahol jólét és biztonság van.
Az MSZP a változást akarók pártjává fog válni – mondta.

Pénzpocsékolás

Molnár Gyula jelezte: az MSZP 2015 májusa óta nem támogatja a betelepítési kvótát, de tiltakozik a gyűlöletkeltő népszavazás ellen, és távolmaradásra szólít fel. Aki elmegy, az Orbán Viktor hatalomban tartását segíti – hangoztatta.

Hozzátette: a népszavazás akár fölöslegessé válhatna akkor, ha lenne egy világos és egyértelmű javaslat, amely megoldást jelentene, és így véget lehetne vetni a referendummal járó pénzpocsékolásnak.
Az ellenzéki politikus ismét felszólította a Fideszt, hogy mondja meg, milyen közjogi következménye lesz a referendumnak.

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció három különálló pártok, de ugyanazt mondja a népszavazásról, és együttműködik a kampányban az MSZP-vel. Ha ezek a pártok úgy akarják, együtt fognak működni az Orbán-rendszer leváltásában is – fogalmazott.

Kitért arra, hogy mind a 106 választókerületben a legalkalmasabb jelöltet kell kiválasztani, akár előválasztással. Ha valaki a közös jelölt kiválasztásában nem vesz részt, az Orbán Viktor hatalomban maradását segíti – jelentette ki.

Molnár Gyula hozzátette, hogy ezzel a nappal nem csupán az október 2-ai népszavazás szocialista kampányát indítják el, hanem elindulnak azon az úton, amelynek első fontos állomása 2018 tavaszán lesz.

Nem elég bírálni

Hiller István, a párt választmányának júniusban megválasztott új elnöke az MSZP stratégiaalkotó központjaként határozta meg a testületet, amely ismét a párt parlamentje lesz. Szerinte egy olyan nyitott testületről van szó, amely alkalmas a kapcsolatteremtésre, a baloldali gondolkodók megszólítására.

Rögzítette: senkinek ne legyen kétsége, az MSZP célja az Orbán-kormány leváltása. Ez többet jelent azonban annál, hogy „az ő minisztereik helyett a mi minisztereink üljenek” a kormányban. Nem elég csak bírálni, választási alternatívát kell kínálni – közölte, hangsúlyozva azt is: az MSZP megerősödésének útja, hogy az emberek problémáival foglalkozik. A politikus szerint egy szabadabb, igazságosabb Magyarország, egy új, a negyedik köztársaság megteremtését akarják.

Hiller István szerint a politikában érzelmekre is szükség van, ezért egy modern, baloldali emlékezetpolitika mellett foglalt állást. Azt mondta, büszkén vállalják Nagy Imre, Horn Gyula és Fejtő Ferenc szellemi örökségét. A rendezvény előtt bemutatták az MSZP népszavazási plakátjait is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »