Molnár Antal történész részt vett a Pápai Történettudományi Bizottság ülésén

Molnár Antal történész részt vett a Pápai Történettudományi Bizottság ülésén

November 18–19-én tartotta ülését a Vatikánban a Pápai Történettudományi Bizottság, melyen Molnár Antal történész – a február 22-ei kinevezése óta – most első alkalommal vett részt. Molnár Antal – aki Budapesten a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója – a Vatikáni Rádió mikrofonja előtt nyilatkozott.

Beszélt kinevezése jelentőségéről, a Pápai Történettudományi Bizottság küldetéséről és a mostani tanácskozásukról. Elmondta, hogy a bizottság egyrészt a vatikáni történeti kutatást belekapcsolja a nemzetközi intézményrendszerbe, másrészt tanácsadást végez a Szentszék számára a történettudomány világában, harmadrészt pedig összefogja azokat a katolikus történészeket, akiket meghív a tagjai közé, hogy szakmailag és tanúságtevő módon képviseljék a Szentszéket.

A bizottságnak harminc tagja van, területileg arányosan lefedi a földrészeket. Molnár Antal az első magyar történész a bizottság 67 éves történetében. Az egyes bizottsági ülésekre az állandó tagokon kívül alkalmi jelleggel meghívnak külsős történészeket is.

Hírdetés

A teljes interjú ITT hallgatható meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »