Moldovai–amerikai hadgyakorlat tiltakozásokkal

Moldovai–amerikai hadgyakorlat tiltakozásokkal

NATO-ellenes tüntetők várták azokat az amerikai páncolosokat, amelyek kedden reggel, Románia irányából léptek be a Moldovai Köztársaságba, hogy ott a moldovai hadsereggel közös hadgyakorlaton vegyenek részt.

natomoldtunt_b

Az amerikai páncélosok, illetve a közös hadgyakorlat ellen a Moszkva-párti szocialista vezető, Igor Dodon hirdetett tüntetést még a múlt héten. A demonstrálók megpróbálták elállni a harci járművek útját, NATO-ellenes molinókat emeltek a magasba, és a „Kifele a NATO-val!” jelszót skandálták.
Ugyanakkor az ungheni-i határátkelőnél olyan csoport is várta az amerikai páncélos egységeket, amely üdvözölte a közös hadgyakorlatot.

A hadgyakorlat nem csupán katonai műveletekből áll: Chişinău központjában 36, az akcióban részt vevő katonai járművet állítottak közszemlére, ahol mindenki közelről is megtekintheti az amerikai haditechnikát.

natomoldtunt2_b

A hadgyakorlaton az Egyesült Államok hadserege 2-es számú lovassági ezredének 198 katonája mellett 165 moldovai utász és békefenntartó egységekben szolgáló katona vesz részt. A cél az utászegységek közös képzése és a két hadsereg együttműködési képességeinek mélyítése.

A Dragon Pioneer 2016-on az Egyesült Államok haderejének 58 eszköze vesz részt, köztük 11 harckocsi, 18 HMMWV terepjáró, valamint 29 szállító, egészségügyi és tűzszerészek által használt jármű. A moldovai hadsereg 40 katonai járművel vesz részt a közös akcióban. A Dragon Pioneer 2016 nevű hadgyakorlat tegnap kezdődött el és május 20-ig tart.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »