Moldovában nem mindenki üdvözli az új megszállókat – a NATO-katonákat

Moldovában nem mindenki üdvözli az új megszállókat – a NATO-katonákat

A volt szovjet tagállam, Moldova területén a NATO, s azon belül az USA hadserege ismét provokatív hadgyakorlatot tart május 3. és 20. között. A Dragon Pioneer 2016-ra keresztelt hadgyakorlat nyugati részvevőinek megérkezésekor a fővárosban, Kisinyovban helybeli moldáv állampolgárok tüntettek a nagy szomszéd és részben fajtarokon Románia által már korábban beengedett NATO-katonák és a magukkal hozott haditechnika telepítése ellen. A főváros lakói és több ellenzéki parlamenti képviselő néhány órára föl tudta tartóztatni a NATO-konvoj áthaladását – írja a Sputnik Deutschland.

A moldáv fővárosban, Kisinyovban (románul: Chisinau) a katonai konvoj érkezésére egybegyűlt lakosok és ellenzéki parlamenti képviselők angol és orosz nyelven „Nincs szükségünk a NATO-ra!” és a „NATO, takarodj!” föliratú transzparenseket emeltek a magasba. A tüntetők testükkel és gépjárművekkel megakadályozták, útját állták a NATO gépesített katonai konvojának, s jó néhány órát vett igénybe, mire a moldáv rendőrségnek sikerült megtisztítani az utat az új megszállók előtt. Természetesen ellentüntetők is megjelentek a helyszínen, akik viszont angol nyelvű transzparensükön és amerikai zászlót lengetve azt hirdették, hogy éppen a NATO Moldova megmentője…

A NATO főparancsnoksága már tavaly is sor került a moldáv hadsereg és a NATO-tagországok, így az USA hadserege közötti közös hadgyakorlatra. A május 3-20. közötti Dragon Pioneer 2016 (Sárkány Úttörő 2016) fedőnevű idei hadgyakorlat egyértelműen Oroszország ellen irányul (természetesen az orosz agresszióval szembeni védekezés jegyében – H. J.), ami a Moldova lakosságának több mint felét kitevő orosz nemzetiségű polgároknak magától értetődően nem nagyon tetszik. A mostani közös hadgyakorlaton részt vesz a moldáv hadsereg 165 katonája, az USA második lovasezredének (sic!) 198 katonája, az USA 58 haditechnikai egysége, illetve a moldáv hadsereg 40 robbanóanyag-szállító és katonai ellátógépjárműve.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »