Mókuskerék

VEZÉRCIKK – Munkája, megélhetése és karrierje építésének rabja sok romániai szülő, akinek egyre ritkábban adatik meg, hogy minőségi időt tölthessen gyerekével.

A tendencia nem új keletű, és Európa-szerte érzékenyen érinti sok millió gyerek lelki fejlődését, hiszen már az óvodáskorúak mindennapjait is gyakran az jellemzi, hogy csupán egy-két órányi időt tölthetnek szüleikkel. A 21. század társadalmi berendezkedése, fénysebességűre gyorsított életritmusa nem teszi lehetővé, hogy a felnőtt következetesen végigkísérhesse gyereke hétköznapjait, így marad a hosszú iskola- és óvodaprogram, valamint a nem ritkán több mint nyolcórás munkaidő után otthon összefutó kimerült szülő és elfáradt gyerek röpke találkozása.

Jogos és fontos, hogy erre törvény hívja fel a figyelmet, amely munkaszüneti nappá nyilvánítaná a szülők számára június elsejét, a gyermeknapot. A napi tapasztalatot statisztikák, felmérések is alátámasztják. Elszomorító, hogy a hazai szülők 40 százaléka állítja, könnyebben tud munkaebédet, mint gyermekével szabadidős tevékenységet megszervezni, 23 százalékuk pedig gyakrabban kommunikál gyermekével telefonon, virtuálisan, mint személyesen. Holott a szülői jelenlét, odafigyelés semmilyen életkorban nem pótolható, az egy-két évesnek éppúgy szüksége van rá, mint a 18 évesnek, persze másképpen.

És nyilvánvaló, hogy nem pótolható az édesanya jelenléte, még (jó esetben elhivatott, lelkes) pedagógusok jelenlétével sem. Pedig erről (is) szól egy, a „gyermeknap mint munkaszüneti nap” üzenetének némiképp ellentmondó, a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet, amelynek értelmében minden 15 ezer lakos számára legalább egy bölcsődét kellene létrehozniuk az önkormányzatoknak. Így arra ösztönöznék az édesanyákat, térjenek vissza mihamarabb a munka mezejére, akár egyéves gyereküket is hagyhassák bölcsődében – amire nyilván szükség van, sok család esetében jelent hiánypótló megoldást.

Viszont valahol elkeserítő, hogy már a tipegőkorú is jórészt családja nélkül tölti majd mindennapjait, és az édesanya a gyerek születése után egy évvel munkába áll. Hiszen így nemcsak a szülő, hanem a gyerek is idejekorán bekerül az egyre gyorsabban forgó mókuskerékbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »