MOGYE-ügy – Magyar informatika szak beindítását kezdeményezte a rektor

Magyar informatika szakot indĂ­tana a MarosvĂĄsĂĄrhelyi George Emil Palade Orvosi GyĂłgyszerĂŠszeti TudomĂĄny ĂŠs TechnolĂłgiai Egyetemen (MOGYTTE) Leonard Azamfirei rektor.

Amint a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte: a rektor kedden megbeszélésen vett részt azokkal az oktatókkal, akik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése előtt az utóbbi egyetemen tanítottak. Miután arról tájékozódott, hogy az oktatók közül hányan beszélnek magyarul, azt javasolta, hogy indítsák el a magyar informatikusképzést az egyetemen. A rektor megemlítette: a magyar informatika szakkal a munkaerőpiacon jelentkező óriási keresletet elégítenék ki.

“Teljes tĂĄmogatĂĄsomrĂłl biztosĂ­thatom ĂśnĂśket, meglesz a logisztikai ĂŠs adminisztratĂ­v hĂĄttĂŠr, ĂŠs a siker vĂŠgĂźl az egĂŠsz (egyetemi) kĂśzĂśssĂŠgĂŠ lesz. Mindannyian egy multikulturĂĄlis egyetem tagjai vagyunk, amelyik az egyetemegyesĂ­tĂŠs utĂĄn is teljesĂ­ti a vĂĄllalt kĂźldetĂŠst, ĂŠs amelyik tovĂĄbbra is fejlődĂŠsi keretet teremt bĂĄrmilyen konstruktĂ­v kezdemĂŠnyezĂŠsnek” – idĂŠzte a portĂĄl a rektort.

Amint a Zi-de-zi.ro portál közölte: a magyar informatika szak beindításának gondolata kedvező visszhangra talált az oktatók között.

Hírdetés

Szabó Béla, az egyetem magyar tagozatának a vezetője az MTI tudósítójától értesült Leonard Azamfirei tervéről. Megjegyezte: a rektor a magyar nyelvű orvos és gyógyszerészképzés problémáinak a megoldása helyett olyan szakon szeretne magyar nyelvű képzést elindítani, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) marosvásárhelyi karán és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) is jól működik már. Hozzátette: a bejelentett szándék nem vonatkozik a hét végén induló idei tanévre.

Szabó Béla azt is elmondta: a tavalyi egyetemegyesítéskor a rektor magyar nyelvű orvosmérnöki képzés beindítását helyezte kilátásba, ennek a beindítása még várat magára. Azt is hozzátette: a magyar tagozat helyzete nem javult az egyetemen. A rektor által a nyár elején ajánlott magyar preklinikai főtanszék nem alakult meg, így a magyar nyelvű képzés továbbra is ki van szolgáltatva az egyetemen belüli román többség akaratának. A magyar tagozat képviselői a magyar nyelvű orvos és gyógyszerészképzés bizonyos fokú önállóságát biztosító magyar kar, vagy három magyar főtanszék létrehozását tartják szükségesnek.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése. Az egyetem szenátusa a magyar tagozat nélkül döntött tavaly a Petru Maior Egyetemmel való egyesülésről, és a román származású George Emil Palade Nobel-díjas orvos nevének a felvételéről.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók négyötödös többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »