Mogherini Bukarestben: a válságkezelés már nem elégséges

Az EU eddig azt a benyomást keltette, hogy egyik válságból a másikba esik, jelen helyzetben azonban “a válságkezelés már nem elégséges”, az Unió globális stratégiájának pedig az európai közösség minden állampolgárát szolgálnia kell – jelentette ki pénteken a Bukarest Fórum című rendezvényen Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini a külügymniszterrel, Lazăr Comănescuval együtt vett részt a fórumon.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélekedett, nem elegendő, ha a globális stratégia “csak papíron van meg”. A lisszaboni szerződésről azt mondta, az a gazdasági válság kellős közepén lépett érvénybe, 2009-ben, amikor Európa nehéz időszakát élte, így “elfelejtettük kiaknázni a szerződésben rejlő lehetőségeket”.

Hozzátette, fel kell mérniük, 2mi az, ami működik az Unióban, mi az, ami nem működik, mi működhet jobban, és mit lehet megváltoztatni”.

“Amikor elkezdtük a globális stratégia kidolgozását, már az elején tudtuk, hogy ezt nem lehet Brüsszelből megalkotni. Ez az egész Unió stratégiája, minden egyes állampolgárunké” – jelentette ki Federica Mogherini. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »