Mogherini: azonnal be kell szüntetni a harcokat Szíriában

Azonnali hatállyal tűzszünetet kell elrendelni Szíriában, eleget téve az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által elfogadott határozatban foglaltaknak – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.

A főmegbízott “szükségesnek és biztatónak” nevezte a világszervezet határozatát, de rámutatott, hogy ez mindössze az első lépés, amelyet haladéktalanul tetteknek kell követniük a helyzet javítása érdekében, mindenekelőtt teljes mértékben be kell szüntetni a harcokat, és ellenőrzési mechanizmusokat kell létrehozni.

Hozzátette, rendkívüli aggodalomra ad okot a katonai műveletek fokozódása Szíriában, amiért elsősorban a rezsim és annak támogatói a felelősek.

“Oroszországnak, Iránnak és Törökországnak különleges felelőssége biztosítani, hogy a válság folyamatában ne kiterjedés, hanem enyhülés kezdődjön” – mondta Mogherini az uniós külügyminiszterek tanácsülésének megkezdése előtt.

A hétfői találkozón az EU-tagországok képviselői mellett részt vesz az egyesült arab emírségekbeli, az egyiptomi, a jordániai, a marokkói, a palesztin és a szaúdi külügyminiszter, illetve az Arab Liga főtitkára is.

Az ülés előtt Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szégyennek nevezte a kelet-gútai helyzetet. “Egyrészről Oroszország és Irán, másrészről Törökország és az Egyesült Államok latba vethetné a befolyását, hogy megállítsák ezt a barbárságot” – fogalmazott.

Az ENSZ BT szombaton elfogadott határozatában 30 napos azonnali tűzszünetre szólított fel Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gútába. Ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni harcokra, ami szakértők szerint félreértésekre adhat okot, miután a damaszkuszi vezetés terrorcsoportoknak tekinti a nyugati országok által támogatott felkelőket is, a fegyvernyugvás tiszteletben tartása így esetlegesnek tűnik.

A 2013 óta ostromlott, 400 ezer lakosú Kelet-Gúta elleni támadások hétfőn is folytatódtak, a kormányerők légicsapásaiban helyszíni beszámolók szerint legkevesebb tíz civil életét vesztette. A térségben az elmúlt héten több mint ötszázan haltak meg.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháború a sajtóban rendszeresen idézett összesítések szerint már több mint 340 ezer halálos áldozattal járt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »