Mogherini: Az Európai Unió elkötelezett Koszovó európai uniós integrációja mellett

Mogherini: Az Európai Unió elkötelezett Koszovó európai uniós integrációja mellett

Az Európai Unió elkötelezett Koszovó európai uniós integrációja mellett, mivel Pristina stabilitása az egész nyugat-balkáni régió stabilitásának garanciája – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió és Koszovó első stabilitási társulási tanács ülését követően pénteken.

Mogherini hangsúlyozta, Pristina fontos előrelépéseket tett a demokrácia megszilárdítása érekében. Az unió elkötelezetten segíti a balkáni országot a társulási folyamatok útján, a jogállamiság megerősítésében és a radikalizálódás megállítása érdekében folyatott tevékenységében.

Elmondta, az Európai Unió és Koszovó között létrejött keret-megállapodás mindenekelőtt a társadalmi felzárkózást biztosítja azáltal, hogy az ország fiataljai számára tanulási lehetőséget biztosít az uniós ösztöndíjprogramokon keresztül.

Koszovónak lehetősége lesz, hogy segítséget kérjen a polgári védelmi mechanizmus keretében. A keresztszerződés részeként aláírt szabadpiaci megállapodás pedig a kis- és középvállalkozásoknak nyúlt lehetőséget arra, hogy megjelenjenek az unió piacán – tájékoztatott a főképviselő.

Federica Mogherini pozitív eredménynek értékelte, hogy a pristinai parlament pártjai között konstruktív párbeszéd alakult ki. Ennek egyik megtestesítője a Kosovska Mitrovica-i híd, amely a koszovói szerbek és a koszovói albánok közötti viszony helyreállásának szimbóluma. Az Ibar folyón átívelő híd, amely korábban a koszovói etnikai megosztottság jelképe volt januárban megnyílhat a folyó két oldalán, eddig elszigetelten élt polgárai között – mondta a főképviselő.

Isa Mustafa koszovói kormányfő kijelentette, mivel Koszovó jövője csak európai jövő lehet, országának fontos az európai közeledés.

Elmondta, a térség stabilitásának megteremtésért Pristina párbeszédet kezdett a környező országokkal és uniós partnereivel. Hozzátette, kormánya mindent megtesz, hogy a kívánt feltételeknek megfeleljen a társulási folyamat felgyorsítása érdekében és azért, hogy polgárai minél hamarabb élvezhessék a vízumnélküli, szabad utazás előnyeit és ezáltal is az európai családhoz tartozhassanak – tette hozzá a miniszterelnök. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »