Módosul az európai regionális támogatási térkép

MTI nyomán

Magyarország kérésének helyt adva, jóváhagyja a magyar regionális támogatási térkép 2017-2020-ra vonatkozó módosításait az Európai Bizottság – tájékoztatott közleményében az uniós bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint Magyarország által benyújtott kérvény alapján Göd és Sződliget felkerült a kevésbé fejlett régiók közé, ugyanakkor Pilisvörösvárt és Solymárt levették onnan.

A módosított térkép 2017. január 1-től 2020. december 31-ig lesz hatályban.

Az uniós szabály szerint a kevésbé fejlett régiók – ahol az egy főre jutó vásárlóerő paritáson számított GDP nem haladja meg az uniós átlag 75 százalékát – egész területén engedélyezett a támogatás nyújtása. A támogatási intenzitás maximális mértékét a vásárlóerő paritáson számított egy főre jutó GDP 2008-2010 közötti átlaga alapján határozták meg.

Magyarország esetében a korábbi, 2007-2013-as időszakban hatályos támogatási térképhez képest a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régióban 5-5 százalékponttal 35, illetve 25 százalékra csökken az intenzitás mértéke.

A regionális támogatások lehetséges maximális mértéke változatlanul 50 százalékos Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon. Közép-Magyarországon Budapesten nagyvállalatoknak beruházási támogatás nem adható, Pest megyében pedig 82 településen 35 százalékra nő az intenzitás mértéke a 2007-2013 közötti időszakban hatályos 30 százalékhoz képest.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »