Módosításokkal szavazták meg a hitelátváltás törvényét

Módosításokkal szavazták meg a hitelátváltás törvényét

Zöld jezést kapott a svájci frankban felvett bankhitelek lejre való átváltása, a képviselőház ugyanis kedden egyhangúlag megszavazta a vonatkozó törvénytervezetet. 

frankhitel_ill_b

A cikkelyeket már egy hete elfogadta a döntéshozó kamara, kedden pedig az ígéreteknek megfelelően megtartották a végszavazást. A tervezet egyik legfontosabb előírása, hogy a pénzintézetek kötelesek az eredeti, azaz a hitelszerződés megkötésekor érvényben lévő árfolyamon átváltani a hátramaradt törlesztőrészletet lejre.

A dokumentum néhány ponton módosult a múlt kedden cikkelyenként elfogadott változathoz képest. A végleges tervezetből törölték azt az előírást, miszerint a devizakölcsön lejre való átváltását csak azok az ügyfelek kérhetik, akik 250 ezer svájci franknál kisebb értékű hitelt vettek fel. A plafon bevezetését korábban szociáldemokrata (PSD) honatyák javasolták, szerdán pedig éppen Liviu Dragnea PSD-elnök kérésére vették ki a szövegből. Egy másik fontos módosítás, hogy az átváltást azok az ügyfelek is kérhetik, akik svájcifrank-alapú hitelét egyszer már a kliens és a pénzintézet közötti közvetlen alkudozás nyomán átkonvertálták lejre, az intézkedést így „a mostani törvény előírásai szerint ismét végre lehet hajtani”. A jogszabályt már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie, hogy az hatályba lépjen.

A tervezetet múlt hétfőn tárgyalták a képviselőház szakbizottságai, ennek nyomán a tervezetbe bekerült egy módosítás, amely szerint az átváltást csak azok igényelhették volna, akik eladósodottsági szintje meghaladja az 50 százalékot, azaz havi törlesztőrészletük nagyobb, mint nettó fizetésük fele. A képviselőház azonban végül egy héttel ezelőtt eltörölte ezt a kitételt – ugyancsak az azt korábban támogató szociáldemokrata honatyák kérésére. Az MTI beszámolója szerint egyébként kedden a decemberi parlamenti választásokra készülő pártok képviselői felszólalásaikban egymásra licitálva igyekeztek a – mindenki által támogatott – törvény szerzői jogát kisajátítani.

Külön tárgyalnak a kezelési költségekről

Egy másik módosítás, amely a végső változatban szerepel, hogy az átváltással járó különböző költségekről, illetve arról, hogy ezek kit illetnek az ügyfelek és a bankok közvetlenül fognak tárgyalni – „a jóhiszeműség elvét szem előtt tartva”. A tervezet szándéka szerint az egyéni alkudozásra azért van szükség, hogy a kezelési költségek ne egyedül a klienst terheljék. Az előírást viszont hevesen ellenezte Gheorghe Piperea bukaresti ügyvéd, aki eddig több száz ügyfele nevében hívott perbe bankokat, és akivel egyébként a jogszabály egyik kezdeményezője, Daniel Zamfir nemzeti liberális (PNL) képviselő többször is egyeztetett a dokumentumról.

A jogász a Bursa.ro gazdasági hírportálnak úgy nyilatkozott: az előírás rendkívül veszélyes, hiszen lehetőséget teremt a pénzintézeteknek a kamatok jelentős emelésére. A múlt héten a szakbizottságok által elfogadott változatban még az szerepelt, hogy a szerződés megkötésekor érvényben lévő költségekkel kell számolni, ha pedig ezek magasabbak az aktuális díjszabásoknál, akkor az átváltáskor érvényes illetékeket kell figyelembe venni. Piperea egyébként azzal a módosítással sem ért egyet, hogy a konvertálást azok is kérhetik, akik kölcsönét egyszer már átváltották. Az ügyvéd úgy véli: ezzel a jogszabály lényege változik, hiszen a tervezet eredeti célja az volt, hogy jóvátegye a bankok hibáját, de az intézkedést már végrehajtó pénzintézetek „nem verték át ügyfeleiket”.

Kamatemeléstől tart a BNR

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben is megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek korábbi árfolyamokon való átváltásáról alkossanak jogszabályt. A BNR szerint a törvény kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát, mivel arra kényszeríti a bankokat, hogy lejt adjanak el mintegy 1,2 milliárd euró értékben. A legnagyobb veszélyt azonban gazdasági elemzők abban látják, hogy a törvény a több százezer euróhiteles számára is precedenst teremt.

A törvényre ugyan régóta várnak a frankhitelesek, mégis meglehet, hogy az intézkedés későn jött, az elmúlt hónapokban ugyanis számos bank kínált személyre szabott átváltási csomagot bajba jutott ügyfelei számára, ennek nyomán immár több ezer kölcsönt konvertáltak át. A központi jegybank legutóbbi, márciusi adatai szerint a svájcifrank-alapú folyóhitelek száma 54 ezerre csökkent a novemberi 62 ezerről. Országos szinten összesen 46 ezren kérték frankhitelük átváltását vagy a részletek átcsoportosítását, ezek közül már 17 ezer esetben megtörtént az átváltás, 11 ezer ügyfél számára pedig átszervezték a részletfizetési ütemtervet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »