Módosításokkal hagyta jóvá a parlament a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozásokat

Módosításokkal hagyta jóvá a parlament a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozásokat

Jóváhagyta szerdán a parlament két háza együttes ülésén azt a kormány által hétfőn elfogadott sürgősségi rendeletet, amely a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozásokat és intézkedéseket tartalmazza. A törvényhozás 372-37 arányban fogadta el a 30 napos veszélyhelyzetről szóló rendelkezést.
Az ellenzéki, de a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) honatyái több módosító indítványt is kidolgoztak, amelyek be is kerültek a jogszabályba.

Ezek egyike értelmében a kórházak vezetőit csakis azon helyi hatóságok – helyi vagy megyei önkormányzatok – nevezhetik ki vagy válthatják le, amelyek alárendeltségébe az intézmények tartoznak, a kormány nem szólhat bele a személyzeti politikába.

Bár ez elvileg a helyi autonómia erősítését jelentheti, a kormányközeli sajtó szerint a módosítás célja az, hogy a PSD-s önkormányzatok által politikai alapon kinevezett kórházi vezetőket ne mozdíthassa el a kormány. Sajtóértesülések szerint a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyes illetékesei emiatt azt fontolgatták, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak a módosítás miatt, de végül letettek róla.

Egy másik módosítás értelmében, amely a zárt nyilvános terekben, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken való kötelező maszkviselésről szóló cikkelyt érinti,

a kormány az egészségügyi minisztériumon keresztül köteles a helyi önkormányzatok számára a hátrányos helyzetű családok között szétosztandó ingyenes maszkokat biztosítani.

Jelentős változás az is, hogy a múzeumok, könyvtárak, könyvesboltok, mozik, film- és zenei stúdiók tevékenységét, valamint a szabadtéri kulturális rendezvényeket és fesztiválokat a művelődési és az egészségügyi miniszter közös határozatában megfogalmazott feltételek alapján a határozat elfogadása után öt napon belül meg lehet tartani.

Emellett feloldották a nagyszalontai, az érmihályfalvi és a tornyai határátkelő lezárását.

Hírdetés

Amúgy a kormányrendeletekről eddig nem kellett szavaznia a parlamentnek, ám a PSD úgy módosította a veszélyhelyzetről szóló törvényt, hogy abban ezt írta elő.

Eközben Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár ismét figyelmeztetett: ha az emberek nem veszik komolyan a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozó intézkedéseket, ismét növekedésnek indulhat a fertőzések száma. Mint kifejtette, Romániában sikerült elkerülni az olaszországihoz hasonló drámai helyzetet, ugyanakkor jelenleg eljutottunk oda, hogy az egészet sutba vágjuk. Rámutatott:

hasznos, ha megmérik az emberek testhőmérsékletét a közintézmények és áruházak bejáratánál, hiszen ezzel kiszűrhető, aki lázas, és orvoshoz fordulhat. Ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ilyenkor a hatóságok nem gyűjtik be a lázas emberek adatait.

Arafat felrótta, hogy „szervezett csoportok is vannak”, amelyek „gúnyt űznek” a hatóságok által hatályba léptetett megelőző intézkedésekből. Hozzátette: a hatóságok készülnek a járvány második hullámára, amelyről azonban nem tudni, milyen lesz az elsőhöz képest.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »