Módosítás: levélben is szavazhatnak az államfőválasztáskor a külföldön élő románok

Módosítás: levélben is szavazhatnak az államfőválasztáskor a külföldön élő románok

Jelentős módosításokat hagyott jóvá a külföldi szavazással foglalkozó parlamenti különbizottság, amely többek között úgy határozott, hogy levélben is szavazhatnak az idei államfőválasztás idején a külföldön élő románok.
A választási jogszabálytervezetek kidolgozásával, módosításával és kiegészítésével megbízott parlamenti különbizottság arról döntött, hogy a külföldön élő románok számára az államfőválasztásokkor a hagyományos szavazási mód mellett érvényes legyen a levélben történő szavazás, illetve hogy a szavazást korábban el lehessen kezdeni.

A bizottság tagjai szerdán kezdték meg a vitát az Országos Választási Hatóság által javasolt tervezetről, amely az államelnök-választást szabályozó 2004/370-es törvényt módosítaná. A vita csütörtökön folytatódik.

Hírdetés

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett módosítás értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, a hatóság pedig az összesített névsorokat elküldi a külföldi szavazkörzeteknek. Dorin Bădulescu, a parlamenti különbizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a módosítás értelmében minimum 75 nappal a választás előtt ki kell tűzni annak dátumát. A korábbi szabályozás szerint ez az időtartam csak 60 nap volt. A választás időpontját a kormány szabja meg határozat révén.

További módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi választási bizottság létszáma kiegészíthető lesz a külképviselet tagjaival, vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést. A különbizottság csütörtökön folytatja a megbeszéléseket a törvénymódosító tervezetről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »