Módosítanák a földgáz lelőhelyekre vonatkozó törvényt: a tervek szerint a kitermelt mennyiség felét a hazai piacon értékesítik

Módosítanák a földgáz lelőhelyekre vonatkozó törvényt: a tervek szerint a kitermelt mennyiség felét a hazai piacon értékesítik

Ellentmond azoknak, akik azt állítják, hogy a Fekete-tengerből kitermelt földgáz nagy része nem a román állampolgároknak jut, az a gazdasági logika, amely szerint a gázt a kitermeléshez legközelebb eső piacon lehet a legnagyobb profittal értékesíteni – nyilatkozta hétfőn a parlamentben Anton Anton gazdasági miniszter a Kormány óráján, amelyet a tengeri földgázlelőhelyekre vonatkozó törvény tervezetének kapcsán tartottak.
Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető kifejtette: Románia lakossága viszonylag kevés gázt fogyaszt, mégpedig azért, mert csak a lakosság egyharmadához jut el ez az energiaforrás. Kimutatása szerint az ország 11-12 milliárd köbméter földgázt használ el évente. A miniszter azzal számol,

ha megdupláznák a gázvezetékkel ellátott háztartások számát, ez 3,5 milliárd köbméteres fogyasztásnövekedést jelentene, ha újra megnyitnák a hat vegyipari kombinátot, az további plusz 2,5 milliárd köbmétert igényelne.

Október 17-én Daniel Suciu képviselő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője bejelentette, hogy megegyeztek a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) képviselőivel abban, hogy úgy módosítják az offshore-törvényt, hogy a Fekete-tengerből kitermelt földgáz felét romániai börzén kell értékesíteni.

Virgil Popescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője áttekinthetetlennek nevezte, a PSD-ALDE intézkedéseit és azt mondta, ma sincs tisztában azzal, hogy pontosan miről szól a tervezet. Véleménye szerint azon túl, hogy ismerni kell, hogy mennyit nyer a román állam, azt is tudni kell, hogy mi történik a kitermelt földgázzal, hisz a PNL a lakossági gázhálózat bővítését, illetve a vegyipar újraindítását támogatja.

Hírdetés

Cristina Prună, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője azt nyilatkozta a kormány óráján, hogy a fekete-tengeri földgázkitermelésnek az állam és a befektetők közötti jó gyakorlat példaképének kellene lennie, ehhez képest egy „gazdasági szemfényvesztésé” vált.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviseletében úgy fogalmazott, hogy a Fekete-tengert nem kell összetéveszteni a Belina-tóval és figyelembe kell venni, hogy Románia természeti kincsei az országot illetik meg, és ezekről a legnagyobb felelősséggel kell dönteni. Tomac természetellenesnek nevezte, hogy egy olyan országban, amelynek ilyen tartalékai vannak, csak a lakosság egyharmada jusson földgázhoz.

Benedek Zakariás RMDSZ képviselő kifejtette: a szövetség egy kiegyensúlyozott törvényt szeretne alkotni, amely megfelelő részesedést nyújt a román államnak és tisztességes nyereséget biztosít a kitermelőnek. Benedek felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan uniós országok, amelyeknek jóval csekélyebb gázkészleteik vannak, ennek ellenére a lakosság 80 százaléka használja a földgázt.

Az Altalajkincsek Országos Ügynökségétől (ANRM) származó adatok szerint

a fekete-tengeri lelőhelyek gáztartaléka 200 milliárd köbméterre tehető, ami azt jelenti, hogy Románia gázkitermelése megduplázódhat a következő 20 évben.

A 2018-2030-as időszakra kidolgozott energiastratégia szerint, Románia 14 év múlva földgáz nélkül marad, ha nem termelik ki a fekete-tengeri tartalékokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »