Modern mezõgazdaság:

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-jovo-mezogazdasagat-tervezik-az-agrarstartupok-7563497/

Áder János köztársasági elnök úr nem látogatott el a Tisza mentére, Kiskörére. Államelnök úr nem tartotta fontosnak, hogy a Tisza mentén épült vésztározót körbe járjon.

A modern mezőgazdaság törekvésre harminc éve vártak a reális zöldek.

Emlékeztető: Nagy az egymást váltó kormányok adóssága a vidéknek!

A hatalmas adósság egy csekély részét kívánta a kormányoldal az Országgyűlés által, 2018. június 20-ai ülésnapján elfogadott T/384. számú vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivétellel összefüggő módosításával törleszteni.

Áder János köztársasági elnök úr a törvény módosítását nem írta alá, az Államelnök úr élt az alkotmányos lehetőségével felkérte a Alkotmánybíróságot a módosított törvénynek az ALAPTÖRVÉNNYEL való összevetésére.

Levél Győrffy Balázs úrnak, a Mezőgazdasági bizottság képviselőjének:

Győrffy Balázs úr

MAGOSZ Elnökségi tag

Tisztelt Győrffy Balázs!

Jelentkezésem hátterében az áll, hogy Áder János köztársasági elnök úr a felszín alatti vizek védelme érdekében az ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ fordult.

A Reális Zöldek civil szervezete az Államelnök úr eljárásához kapcsolódóan több javaslatot küldött Áder János köztársasági elnök úrnak:

Áder János úr

Hírdetés

köztársasági elnök

Tárgy: JAVASLAT

Tisztelt Államelnök úr!

A tiszai árvizek károkozását hosszútávon csökkentő Vásárhelyi terv keretében hat árapasztó tározórendszer valósult meg.

Szükségtározók helyének kiválasztására harminc hely vizsgálatára került sor és mintegy tízféle nagyvízi meder rendezési módszer kombinációjára.

Mederben a víz visszatartása duzzasztással változat nem, nálunk a rendszerváltás óta a duzzasztás szitokszó.

2009-ben került átadásra a Tiszaroffi árvízcsökkentő tározó. A beruházás 7.6 milliárd forintjába került a költségvetésnek. A Tiszaroffi árvízszint csökkentő tározó három település, Tiszaroff, Tiszabő és Tiszagyenda között helyezkedik el, közel 5300 lakos és 2000 háztartás árvízi biztonságát növeli.

Tiszabő minden problémája megoldható lett volna a fenti költségvetési összegből!

A számítások szerint ugyanis a tározóba 30-40 évente kerülhet víz!

Harminc évenként előforduló árvíz esetén a lakosok egy részének kitelepítése vagy a Tisza gátjának átvágása, nem lakott terület közelében megoldás lett volna a gátakat meghágó árvízzel szemben.
Már 2009-ben is, 5300 lakos közül sokan segélyből éltek. A tározó 22,8 négyzetkilométeres alapterülete megközelíti a Velencei tó méretét. Ha 30 évig nem kerül elárasztásra a tározó, akkor oda víz csak az égi áldás jóvoltából jut. Öntözési célból a tározó területére víz ugyanis gravitációs úton nem juttatható! 2010-ben a vízügy, hogy igazolja a szükségtározó fontosságát, vizet engedett a tározóba.

Fazekas Sándor miniszter úr, 2010-2018 között abban a hitében irányította a tárcáját, hogy a szükségtározókban öntőzés céljára lehet vizet tárolni.

Javaslom, Köztársasági Elnök úrnak, hogy járja körbe, a Tiszaroffi szükségtározót – a körbejárás gépjárművel megtehető – javaslom, hogy Államelnök úr a térségben sorra kerülő látogatását kezdje Kiskörén.

KISKÖRÉN, Köztársasági Elnök úr meggyőződhet arról, hogy medertárózással (duzzasztással) az öntözési kultúra és az árvízvédelem, sőt az ökoturizmus, természetvédelem, környezetvédelem, fejleszthető.

A REÁLIS ZÖLDEK képviseletébe felajánlom Köztársasági Elnök úrnak látogatása előkészítését, megszervezését.

Budapest, 2018. július 3.

Tisztelettel: Juhos László, elnök


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »