Modern felhangokkal ötvözött oláh cigány zenét hoz Kolozsvárra a Romano Drom

Modern felhangokkal ötvözött oláh cigány zenét hoz Kolozsvárra a Romano Drom

A magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője lép fel csütörtökön, január 23-án a kolozsvári Atelier kávéházban.
A Romano Drom (Cigányok Útja) ősi oláh cigány nyelven szólal meg, modern felhangokkal. A zenekar egyedülálló fúziós zenéje – melynek szerzője ifj. Kovács Antal –

az évszázados zenei hagyományt vegyíti a katalán rumbával, arab és balkáni pop ritmusaival,

mely megoldások mellett a dob és más hangszerek érdekes harmóniáját társítja tradicionális hangzással – olvasható a formáció hivatalos oldalán.

Hírdetés

A zenekar megőrizve gyökereit és hagyományait, mindig képes volt megújulni, oláh zenei ritmusokat kortárs zenei élménnyé emelve játszani.

1999-es alapítása óta bejárta a világot Kairótól New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől Oszlóig. Turnéztak Közel-Keleten és Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, s játszottak Európa majd’ minden országában.

Egyedi zenei világuk zajos sikert aratott, s a legkeresettebb cigány kultúrát ápoló, de világzenét játszó zenekarrá tette a Romano Dromot.

A formáció fontos célja, hogy különleges zenéjét eljuttassa és megszerettesse azokkal is, akik nem ismerik az oláh cigány zenét, táncokat, kultúrát. Ez az elképzelés albumaik során nyomon követhetően teljesedik ki, az eredeti oláh cigány dallamokat eltérő zenei kultúrákból ismerős vonásokkal elegyítve. Így épül fel ez a néha melankolikus, érzelmes, és máskor roppant energikus tánczene.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »