Modellekkel készül az olimpiára Phenjan

Modellekkel készül az olimpiára Phenjan

Nemcsak sportolókat, de taekwondo-harcművészeket, kormánytisztviselőket és várhatóan több mint száz főből álló, válogatott szurkolócsapatot is delegál Észak-Korea a februárban a dél-koreai Phjongcshangban tartott téli olimpiára.

A Koreai-félszigetet kettéválasztó, demilitarizált övezetben tartott találkozón 11 órán át tárgyaltak a felek, amelyen megállapodás született az északiak téli olimpiai részvételéről, de fontos katonai, politikai ügyek is napirendre kerültek. A találkozó után ismertetett közös nyilatkozatból az derül ki, sikerült megállapodniuk abban is, hogy a jövőben a felek visszatérnek a két éve felfüggesztett katonai párbeszédhez, illetve megállapodtak a szintén két éve befagyasztott forródrót újraélesztéséről is.

A 2015 decemberében tartott utolsó tárgyaláshoz képest a keddi találkozó átütő sikerként tálalta a sajtó. Akkor konkrét eredmények nélkül álltak fel az asztaltól, 2016 februárjában pedig Phenjan megszakította a kapcsolatot déli szomszédjával, annak okán, hogy Szöul bezárta az Észak-Koreában működtetett helyi munkavállalókat foglalkoztató ipari parkot. Ugyanakkor a most tartott találkozó sem zajlott zökkenőmentesen. Bár a sajtóbeszámolók viszonylag oldott hangulatról szóltak, a dél-koreai kormány azt nyilatkozta, Phenjan csalódottságának adott hangot, amikor Szöul az északi atomprogramot is szóvá tette. Észak-Korea az elmúlt időszakban egy nagy hatótávolságú hordozórakéta és egy hidrogénbomba tesztelésével is technológiai áttörést ért el, erre válaszul a nemzetközi közösség szigorított gazdasági szankciós politikáján. A keddi tárgyalások során ebben a témában nem történt áttörés. A közös nyilatkozatban végül nem jelent meg az a tárgyalásokon felvetett kezdeményezés sem, ami a konfliktus miatt szétválasztott családok újraegyesítéséről szólt. A szöuli felvetés szerint a februári holdújév alkalmával tették volna lehetővé a családtagok találkozását.

Hírdetés

Csoma Mózes Korea-kutató úgy látja, nemzetközi és dél-koreai belpolitikai okai is vannak az enyhülést előrevetítő keddi találkozónak. – Nukleáris fegyverkezésével Észak-Korea nehéz helyzetbe lavírozta magát, amiből a téli olimpia kitörési pontot jelenthet – nyilatkozta lapunknak Csoma. A békülékeny hangnem segítségével Phenjan abban reménykedhet, hogy Szöul közbenjárásával enyhülni fog a gazdaságára nehezedő, szankciós nyomás – ennek lehetőségét egyébként kedden a dél-koreai külügyminisztérium meg is említette. Ráadásul Szöul felújíthatja gazdasági kapcsolatait északi szomszédjával, részben visszatérve az 1998 és 2008 között folytatott „Napfény-politikához”, véli Csoma. Szintén fontos politikai eredménye lehet a téli olimpián való részvételnek, hogy Szöul a Donald Trump vezette Egyesült Államokat is enyhébb politikára ösztönözheti. Phenjan malmára hajtja a vizet, hogy Dél-Korea tavaly tavasszal beiktatott baloldali elnöke, Mun Dzsein békülékeny politikát folytat. – Az elnök korábban többször nyilatkozta, hogy baloldali elődjeihez hasonlóan ő is elkötelezett a két ország közötti együttműködés fejlesztése érdekében – mondta a szakértő. Az enyhülésnek ugyanakkor meglehetősen szűkek a korlátai. Csoma Mózes úgy látja, Észak-Korea aligha fogja feladni nukleáris fegyverkezési programját, és a legjobb esetben is a „befagyasztásig” menne el.

Kapóra jött az olimpia időzítése is. A szakértő beszámolt arról is, hogy 2018 két évforduló szempontjából is fontos: 1948-ban, vagyis idén hetven éve jött létre mindkét koreai állam. – Szöul és Phenjan is abban érdekelt, hogy megfelelő körülmények között ünnepeljék meg a kerek évfordulót – mondta. A kutató emiatt azt is biztosra veszi, hogy Phenjan a phjongcshangi téli olimpiát felhasználva arra kéri majd Dél-Koreát, hogy küldjön magas rangú politikai delegációt 2018. szeptember 19-én, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, vagyis Észak-Korea megalapításának évfordulójára.

Ennek érdekében Phenjan a téli olimpián látványos elemeket vet majd be, következtet a szakember. – Pontosan tisztában vannak azzal, mi kelti fel a nemzetközi közvélemény érdeklődését – folytatta Csoma Mózes. A két ország eddig is fenntartotta sportdiplomáciai kapcsolatát, és a korábbi események alapján színes olimpiára számíthatunk. A koreai harcművészeti bemutató, a taekwondoshow visszatérő eleme az északi delegációknak – hangsúlyozta –, amely a tavaly augusztusi, szöuli világbajnokságon is szerepelt. Ismerős lesz a nagyközönség számára az észak-koreai szurkolótábor is. Ezzel kapcsolatban azt is elmondta a szakértő, hogy a döntő többségében 170 centiméternél magasabb, dekoratív modellekből válogatott csapat korábban többször is bemutatkozott már dél-koreai sporteseményeken.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »