Mocskos öböl: a szervezők szerint semmi baj nincs

Mocskos öböl: a szervezők szerint semmi baj nincs

A szervezők szerint a legutóbbi vízminőségi teszt eredményei alapján nincs veszélyben a vitorlázók, evezősök és hosszútávúszók egészsége a pénteken kezdődő olimpián.

Rio: melyik magyar mikor látható?

„Garantálni tudjuk, hogy nincs egészségi kockázat a sportolókra nézve” – jelentette ki Mário Andrada szóvivő, s hozzátette: a Guanabara-öbölben a szennyvíz és a vízben sodródó szemét jelenthetett volna problémát, de az elmúlt napokban elvégzett tesztek eredményeit bemutatták az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

A szennyvíz szempontjából a vizsgált víz tisztább volt, mint bármikor korábban, a kedvező változásban pedig nagy szerepet játszik a Marina da Glórián, a vitorlásversenyek rajtjánál elhelyezett tisztítóberendezés. A vízben úszó szemét aggodalomra adhat okot, de tíz tisztítóhajó bevetésével ezt a problémát is igyekeznek megoldani a szervezők.

A sportolók mindennap megkapják a frissen elvégzett tesztek eredményeit a rajt előtt, így Andrada szerint „pontosan tudni fogják, milyen minőségű a víz”.

A vitorlázók a Guanabara-öbölben, a hosszútávúszók a Copacabana előtt elterülő vízben, az evezősök és a kajak-kenusok a Copacabana melletti Rodrigo de Freitas-lagúnában versenyeznek majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »