MNB: Vajda Zita nem boldogulhat saját erejéből?

Vajda Zita a Morgan Stanley-nél is dolgozott, felkészült nemzetközi pénzügyi és társadalompolitikai szakember – így szexisták az MNB szerint, akik azt sugallták: a nő csak azért boldogulhatott, mert közel áll Matolcsy Györgyhöz.

Vajda Zita és családtagjai nem minősülnek közszereplőnek, a Népszabadság pedig azt sugallja, hogy nőként nem lehet pusztán több diplomával, többéves szakmai tapasztalattal boldogulni – állította hétfői közleményében a Magyar Nemzeti Bank. A napilap korábban arról írt: Vajda május elejéig dolgozott az MNB-ben, és havi bruttó 1,73 millió forintot keresett. Ekkor nemzetközi titkárként tevékenykedett, aztán a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettese lett. Vajda édesanyjának cége is bőven kapott megbízásokat a jegybanki alapítványoktól. Amikor a Népszabadság Vajdára rákérdezett, az MNB egyben azt is válaszolta: Matolcsy György válása magánügy. Így a jegybank maga vont kapcsolatot Vajda és a válás közt.

Az MNB hétfői közleménye szerint politikai lejárató kampány zajlik az alapítványok és Vajda Zita ellen. Hamis vádakkal élnek a jegybank szerint, valamint a magánélethez való jogot is súlyosan sértik. Az intézmény közölte, tudatosan hallgatják el, hogy Vajda többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal bír, két gazdasági diplomája és négy nyelvvizsgája van. A szakember régebben dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumban – ahol korábban Matolcsy is volt – és a Morgan Stanley-nél is. „Vajda Zitát felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki igazgatóhelyettesnek és kutatónak” – közölték.

A központi bank szerint Vajdát egyszer sem keresték meg az ügyben, és tévesen azt a következtetést vonták le, hogy nőként nem lehet csupán szakmai tapasztalat és tudás révén a munka világában érvényesülni. Vajda ezek miatt sajtó-helyreigazítást kezdeményez, illetve személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt az alapítványokkal közösen megteszi feljelentését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »