MNB: indít-e eljárást az ügyészség?

MNB: indít-e eljárást az ügyészség?

A nemzeti bank újabb ösztöndíjprogramot hirdetett – ezúttal saját forrásból, nem pedig az alapítványok pénzéből. Közben az ügyészség már vizsgálódik, de egyelőre nem nyomoz a korábbi közbeszerzések ügyében.

Különböző egyetemek több mint félezer gazdasági szakos hallgatója kaphatja meg a nemzeti bank Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíját. „Az ösztöndíj minden esetben 10 hónapra szól egy hallgató részére, 30 ezer forintot lehet kapni az ösztöndíj keretében, tehát egy tanév során 300 ezer forintot” – mondta el Dubéczi Zoltán a jegybank oktatási igazgatója. Az MNB ösztöndíjprogramja mellett a jegybanki alapítványoknak is megvan a maguk ösztöndíjprogramja. „Ez annyiból teljesen eltérő, hogy átfogó, országos programról van szó, és a program – nagyon fontos hangsúlyozni – gazdaságtudományi képzés területen belül támogat több mint ötszáz hallgatót az elkövetkezendő évben” – tette hozzá Dubéczi Zoltán.

Az alapítványok múlt héten írásban ismerték el, hogy eddig közbeszerzés nélkül költötték a közpénzt tanulmányokra, újságcikkekre, ingatlanok felújítására. A hatályos törvény szerint szolgáltatásnál, árunál a közbeszerzési határ 8 millió, építési munkánál pedig 15 millió forint. Egy Mészáros Lőrinchez közeli építőipari cég milliárdokért dolgozik az alapítványoknak. Az MNB szóvivője jogvitával magyarázta a közbeszerzési eljárások elmaradását.

„Maguk az alapítványok azok, amelyek a közbeszerzési döntőbírósághoz fordultak állásfoglalást kérve ez ügyben. Tehát nyilvánvaló, és ezt már világossá tették az alapítványok, hogy mostantól fogva, azon a határon túlmenő támogatások esetében, ahol ezt a törvény előírja, közbeszerzést fognak kiírni. Hogy mi lesz az eddigi működéssel, azt azért nem tudom megmondani még, mert zajlik valóban ezzel kapcsolatban vizsgálat” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Szó sem volt jogvitáról – mondja az állam átlátható gazdálkodásáért küzdő Transparency International közpénzügyi programvezetője.

„Azoknak a szervezeteknek, cégeknek, alapítványoknak, bármilyen jogi személynek is kötelező a közbeszerzés, akik legalább valamilyen kis mértékben végeznek közfeladatot, vagy közcélra hozták őket létre, illetve olyan szervezetek tulajdonolják vagy finanszírozzák közvetlenül vagy közvetetten, akik maguk is közbeszerzésre kötelezettek. És mivel a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzésre kötelezett, tehát ez a feltétel egyértelműen megvalósul. Azt pedig maga az Alkotmánybíróság mondta ki a határozatában, hogy ezeket az alapítványokat közpénz feladat ellátására lehetett létrehozni” – fejtette ki Nagy Gabriella, a TI közpénzügyi programvezetője.

Nagy Gabriella szerint a közbeszerzések hiánya felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Az ügyészség már vizsgálódik, de egyelőre nem nyomoz. Felügyeleti jogkörében eljárva ellenőrzi az alapítványok működésének törvényességét.

„Nem büntetőeljárásról van tehát szó, hanem törvényességi ellenőrzésről. A tényállás tisztázása megkezdődött, az iratok beszerzése történik jelenleg, a folyamatban lévő eljárásról, a vizsgálat részleteiről azonban több információ jelenleg nem adható ki” – mondta el Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vizsgálat hetekig eltarthat, az eredmény ismeretében dönt a főügyészség, hogy indít-e, és ha igen, milyen eljárást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »