MKP, Híd, Összefogás: Közösen az állampolgársági törvény diszkriminatív tervezete ellen

A három parlamenten kívüli párt a héten megállapodott, hogy a belügyminisztérium által tervezett állampolgársági törvény módosítása kapcsán közösen lépnek fel. Az MKP képviselői Ondrej Dostállal közösen készítettek módosító javaslatot, a Híd pedig saját tervezetet nyújtott be a minisztériumhoz. Külön igyekezeteiket a héten összehangolták. 

– fogalmazott az MKP elnöke.

Forró Krisztián szerint a hárompárti fellépés fontos az ügy napirenden tartása érdekében. A cél pedig a 2010 előtti állapot visszaállítása.

A közös álláspont kialakításában nagy segítséget nyújtott az a hárompárti szakmai nemzetiségpolitikai munkacsoport, amely az állampolgárság kérdésköre mellett a népszámlálás kapcsán, valamint a Beneš-dekrétumok tekintetében is egységes álláspont kialakítására törekszik. Ebben a csoportban pártpolitikusok mellett független szakemberek is dolgoznak.

Hírdetés

A három párt képviselői szerint

A Híd, az MKP, és az Összefogás a törvénytervezetet jelenlegi formájában diszkriminatívnak tartja és a megoldást a 2010 előtti feltételek visszaállításában látja.

Következetesen bírálják a minisztériumi javaslatot, amely egyrészt bizonyos könnyítésekkel javít a jelenlegi helyzeten, de a szlovákiai magyarok helyzetén egy cseppet sem. 

 – tette hozzá a Mózes Szabolcs, az  Összefogás elnöke.   


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »