Mivé lett ez az ország pár tíz év alatt? Hazánknak el kell ismernie a buzik külföldön kötött frigyét

Bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar államnak el kell ismernie az azonos nemű párok külföldi házasságkötését – mondta ki a Fővárosi Törvényszék a Mérce szerint. Ez már másodfokú, jogerős döntés volt az áprilisi elsőfokú után.

Az egész pereskedést egy amerikai-magyar leszbikus pár indította, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította Belgiumban kötött házasságuk anyakönyvezését. Melegházasság ugyan nem létezik, de bejegyzett élettársi kapcsolat 2009 óta igen, ez pedig a házassághoz hasonló jogokat garantál. Azonban a hazai hatóságok eddig még ilyen kapcsolatnak sem ismerték el a külföldön kötött házasságokat.

Hírdetés

Ez nem csupán elvi kérdés, ugyanis például a fenti pár esetén az amerikai fél nem kaphatna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. Ráadásul mivel ő az USA-ban házasnak minősül, az eddigi gyakorlat szerint nem is kezdeményezhette volna az élettársi kapcsolatot Magyarországon. A bíróság szerint ennek megtagadása alapvető jogokat sértene, a tartós együttélés jogi elismerését tagadná meg.

A döntés azért meglepő, mert az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is felülírta. Így mostantól el kell ismernie az államnak a külföldön kötött “melegházasságokat” is.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »