Mit tanulnának gyermekeink, amelyet Soros pénzel?

A címben feltett kérdés akár Magyarországon is elhangozhatna, de furcsa módon mégsem itthon vetették fel, hanem Horvátországban.

Déli szomszédainknál már hónapok óta zajlik a vita az oktatási rendszer reformjáról, amely azonban egyes vélemények szerint csupán figyelemelterelő hadművelet. A konkrét szándék a jelenlegi, konzervatív többségű kormány megdöntése. A képlet persze nekünk magyaroknak is ismert, de már a lengyelek is kóstolgatják a pedagógusok – és mások – „jószándékú” akcióinak ízét.

Az új kormány elvetné a szocialisták reformját

Szerdán Zágrábban és tucatnyi más horvát városban is tízezrek vonultak utcára szerda délután az oktatási reform folytatásáért, ami az ország januárban megalakult jobbközép kormánya alatt megakadt. Zágráb főterén, a Jelacic bán téren a rendőrség becslései szerint több mint 25 ezer ember gyűlt össze, a tüntetéseken részt vevők – látszólag – politikamentes oktatási reformot követeltek, de emellett követelték Predrag Sustar oktatási miniszter lemondását is. A tüntetések kiváltó okát a reformok kidolgozását irányító szakértői csoport és vezetőjének múlt heti lemondása szolgáltatta – az új horvát kormány ugyanis konzervatív elvek mentén kívánja továbbvinni az oktatási reformot és ehhez szakembereket is kinevezett.

Horvátországban is Soros pénzeli az akciót

Amennyiben valaki veszi a fáradtságot és pár perc kutatással a „Horvátország jobbra képes” kezdeményezés mögé tekint, akkor egyből felsejlik ott a Magyarországon is jól ismert recept, valamint annak vezéralakja is. Igen, Soros Györgyről és az Open Society-ről van szó. A Novi svijetski poredak nevű weblapnak sem kellett többet tennie, mint megtekinteni a kampány reklámfilmjeit, amelynek végén ott áll Soros hírhedt intézetének logója.

Tanuljunk meg nagyok lenni – hirdetik meg az oktatás új politikai dimenzióját, valamint a polgári oktatás lényegét, környezetvédelmi, kulturális, társadalmi és emberjogi vetületét is.

A portál már a cikk címében felteszi a kérdést, hogy Mit tanulnának gyermekeink az oktatásban, amelyet Soros pénzel? Nos a válasz szerint a polgári oktatást szeretnék bevezetni a közoktatásba, amelynek révén a gyerekek számtalan készségre és tudásra tennének szert a civil szervezetek révén, amelyek az emberi jogok, az állatok jogai, a környezetvédelem, a homoszexuálisok jogai, a feminizmus és a liberális politika kérdéseivel foglalkoznak.

A jobboldal bedarálásáért a baloldal kitüntetéseket oszt

A cikk emlékeztet arra, hogy Soros György és intézete a 90-es években – civil szervezeteket és a média egy részét pénzelve – erős nyomást gyakorolt a Franjo Tudjman által vezetett akkori jobboldali horvát kormányra. A Stipe Mesic vezette későbbi baloldali kormány viszont 2002-ben állami kitüntetésbe részesítette Sorost. Az amerikai spekuláns a kijevi forradalmat követően is bezsebelt egy kitüntetést, a demokrácia árát, a Szabadság érdemrendet. Áldásos ukrajnai tevékenységének hullámai még ma is nyomorgatják Kelet-Ukrajnát. Soros munkásságáról a napokban nyilatkozott Robert Fico szlovák kormányfő és Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök is.

És akkor a migrációról még nem is beszéltünk, pedig annak kapcsán egy lengyel újságíró felveti, hogy Soros az Európai tavaszt szervezi serényen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »