Mit szól ehhez Fico és Bugár? Egyre több a rebellis képviselőjük

Mit szól ehhez Fico és Bugár? Egyre több a rebellis képviselőjük

Már nem csak Marek Maďarič (Smer-SD) volt kultuszminiszter szavaz alkalomadtán az ellenzékkel. Ma beállt a sorba Lucia Žitňanská (Most-Híd) volt igazságügyi miniszter is.

Mind a ketten támogatták azt a részben független képviselőktől származó törvényjavaslatot, amely nagyobb védelmet biztosítana az újságírók és a média számára.

A javaslatot független képviselők valamint a parlamenten kívüli, nemrégiben alakult SPOLU mozgalom parlamentben ülő tagjai, Miroslav Beblavý és Viera Dubačová terjesztették elő. A javaslat egyik részét még Peter Kresák is támogatta.

Némileg érdekes, hogy a koalíciós hármason kívül a törvényjavaslat ellen szavaztak Kotlebáék is, így Beblavýék nem jártak sikerrel.

nyilatkozta Beblavý a szavazás után.

Lucia Žitňanská az Aktuality.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy a liberális demokrácia megköveteli a működő jogvédő intézményeket, ahogy a független újságírást is.

mondta a most-hidas volt miniszterasszony.

Hírdetés

Žitňanská és Maďarič mind a ketten jelezték lemondásuk után, hogy képviselőként szabadabban fognak eljárni, saját belátásuk és lelkiismeretük szerint fognak szavazni.

A volt kultuszminiszter ráadásul odáig ment, hogy a parlament júniusi ülésén Martin Poliačikkal (független, egyébként Progresívne Slovensko) közösen nyújt be törvényjavaslatot az RTVS igazgatóválasztásával kapcsolatban.

Mit szól mindehhez Bugár?

Lucia Žitňanská, a Most-Híd alelnöke már elmondta, hogy nem tervezi folytatni a politikát, ezért a parlamentben nagyobb “szabadsága” van.idézi Bugár Béla szavait a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadása.

Bugár azt is kifejtette, hogy éppen ezért a jövőben is lehet számolni azzal, hogy hasonlóképpen fog szavazni a volt igazságügyi miniszter.

Robert Fico (Smer-SD) parlamenti képviselő, a párt frakcióvezetője egyelőre nem nyilatkozott Marek Maďaričcsal kapcsolatban.

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »