Mit kezd egy külföldön élő magyar az Erzsébet-utalvánnyal?

Csütörtökön mesélt el egy abszurd történetet az RTL híradója arról, hogy a magyar kormány 32.550 külföldön élő magyar nyugdíjasnak is elküldte az Orbán Viktor karácsonyi ajándékaként emlegetett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat, amit 71 országba adtak fel, ám a külföldön élő nyugdíjasok nem tudják fizetőeszközként használni.

A szocialista Korózs Lajos meg is kérdezte (pdf itt) az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mihez kezd egy Amerikában élő nyugdíjas a magyar Erzsébet-utalványokkal?

A válasz nem váratott sokat magára, Rétvári Bence szerint a külföldön élő személyek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják az egyszeri juttatásként biztosított Étkezési Erzsébet-utalványt felhasználni. Az államtitkár szerint mivel a kormányrendelet nem tett különbséget a belföldi lakcímmel rendelkező és azzal nem rendelkező személyek között, mindenkinek küldtek utalványt.

Mintegy 380 millió forintért – amit a magyar adófizetők „finanszíroztak”.

Rétvári szerint csak a postázás 52 233 750 forint volt, a külföldre küldött Erzsébet-utalványok értéke pedig 325,5 millió forint volt. 

Azt már nem Rétvári Bence teszi hozzá, hogy ha a külföldön élő nyugdíjasok 2017 december 31-ig nem látogatnak haza, akkor ugrik a karácsonyi ajándék, ugyanis ez év végéig lehet csak felhasználni.

Lázár János csütörtöki kormányinfóján beszélt arról, hogy a Magyar Posta 2,6 millió Erzsébet-utalványt kézbesített, darabonként 400 forintért. A nyugdíjasok 1,5 százaléka, mintegy 53 ezer ember nem vette még át a tízezer forintnyi utalványt. A miniszterelnökség vezetője a hozzátette: ismét kipostázzák azokat az Erzsébet-utalványokat, amelyeket nem vették át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »