Mit kell tennie annak, aki 2016-ban a Rákóczi-főiskolára szeretne jelentkezni?

2016. július 11-én kezdetét vette a felvételi jelentkezések időszaka, viszont az elmúlt évekhez képest némileg megváltozott feltételek mellett. Cikkünkkel azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Ukrajnában akkreditált szakjaira szeretnének felvételt nyerni.

Az elmúlt évekhez hasonló módón lehet felvételizni felsőfokú szakképzésre (ún. „Molodsij specialist” szintre). Ez az jelenti, hogy az általános iskolai bizonyítvánnyal rendelkezőknek két tantárgyból kell felvételi vizsgát tenniük: az egyik az ukrán nyelv, a másik pedig egy szaktárgy, attól függően, melyik szakra kíván felvételt nyerni. A jelentkezés érdekében csak annyit kell tenni, hogy július 11. és július 20. között a továbbtanulni kívánók benyújtják kérelmüket a megfelelő mellékletekkel a főiskola Felvételi Irodájában. A felvételi vizsgákra pedig július 21–27. között kerül majd sor. A főiskola honlapján elérhetőek a felvételi vizsgák tematikái, és a feladatlapok különböző változatai (www.kmf.uz.ua).  

Változások történetek idén az alapképzésre (BA, BSc szintű képzés) történő jelentkezés feltételeiben. A legjelentősebb ezek közül az, hogy nappali tagozatra a kérelmek benyújtása elektronikus úton történik. A leendő diákok az ez.osvitavsim.org.ua honlapon történő regisztrációt követően tölthetik ki az on-line kérelmet, melyhez a személyes adatokon kívül szükségük lesz a független tesztközpontban szerzett szertifikátok, valamint az érettségi bizonyítvány adataira is. Levelező képzésre, az eddigi évekhez hasonlóan, papíralapon zajlik majd a jelentkezés. Valamennyi szakra történő jelentkezéshez szükségesek a független tesztközpontban szerzett szertifikátok. Friss fejlemény, hogy az árvák, katonai szolgálatot teljesítők, vagy a katonai szolgálatukból 2015. november 30-át követően leszerelők szertifikátok benyújtása nélkül, az intézményben tett vizsgák alapján nyerhetnek felvételt. A kedvezményezett kategóriákba tartozók papír alapon jelentkezhetnek. 

Fontos változás idén az is, hogy alapképzés (BA, BSc szintű képzés) 2. évfolyamára felvételizhetnek olyan személyek, akik már rendelkeznek valamilyen felsőfokú végzettséggel, és így az intézményben tehetnek felvételi vizsgát. Alapképzés 1. és 2. évfolyamára szintén július 11-től kezdődik a jelentkezés: akik felvételi vizsgát tesznek – július 20-ig, akik szertifikátok alapján jelentkeznek – július 27-ig nyújthatják be kérelmüket.

Egyetemi szintű képzésre (Specialist és Magiszter szint) az elmúlt évhez hasonlóan bármilyen alapszakos oklevéllel lehet jelentkezni. A tanulni kívánóknak két felvételi vizsgán kell átesniük, az egyik ezek közül egy szaktárgyi vizsga, a másik pedig egy vizsga idegen nyelvből. A felvételik tematikája és a mintafeladatlapok elérhetőek a főiskola honlapján (www.kmf.uz.ua). A kérelmeket az érdeklődők július 11. és július 20. között nyújthatják be. A vizsgákra július 21–27. között kerül majd sor.

A felvételi jelentkezések valamennyi képzési szint és szak esetében Beregszászban, a Kossuth tér 6. szám alatti épületben található Felvételi Irodában nyújthatók be, ahol a főiskola munkatársai hétfőtől-péntekig 8.00 és 17.00 óra, szombaton pedig 8.00 és 12.00 óra között állnak az érdeklődők szolgálatára. A felvételi eljárással kapcsolatban bővebb információt a ww.kmf.uz.ua honlapon, valamint a 2-43-43-as telefonszámon kaphatnak a jelentkezők.

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 28. számRovat: BelföldCímkék: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar FőiskolaKárpátaljafelsőoktatásfelvételikárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »