Mit jelez a szúró hasi fájdalom?

Sokfajta betegség vagy állapot járhat hasfájással, emiatt nem szabad elhanyagolni ezeket a tüneteket, mert súlyos betegség, sőt akár életet veszélyeztető probléma is állhat a hátterében.

A hasfájás számtalan módon jelentkezhet: nyilalló vagy tompa, folyamatos vagy rohamszerű is lehet. Intenzitását tekintve nem csak fokozódhat vagy gyengülhet, hanem állandósulhat is. Előfordulhat a hason felül, középen és az alhasban is; jobb vagy bal oldalon, akárcsak elöl vagy hátul is – írja a Házipatika.com.

Ezek közül a hirtelen fellépő, szúrófájdalom nem csak fizikai behatás következménye lehet, a kellemetlen érzés több kórt és komoly szervi problémákat is jelezhet. A mögöttes betegségek okai, tünetei és kezelési módjuk a fájdalom helyétől és annak intenzitásától függhet. Az enyhébb szimptómákat tapasztaló betegek gyakran önmagukat kezelik, ami nem minden esetben megfelelő.

Hírdetés

Akut májgyulladás (hepatitis) esetén ugyanis az influenzaszerű panaszok, azaz rossz közérzet, hányás, hányinger és étvágytalanság mellett gyakori a szúró vagy görcsös jellegű hasi fájdalom. Ilyen szúró, hasi fájdalmakkal jár a hasnyálmirigy-gyulladás és több belső perforáció is, legyen az tályog, epehólyag vagy éppen bél. Egyes nőgyógyászati problémák szintén alhasi, szúró fájdalmat okoznak, ilyen a petefészek-gyulladás és a kismedencei gyulladás is, de gondolni kell a méhen kívüli terhességre is. Férfiak esetében a prosztatagyulladás is jelentkezhet így. Nem beszélve a különböző húgyúti fertőzésekről, amelyek ugyancsak okozhatnak ilyen típusú fájdalmat az alhasban.

Az emésztőrendszeri betegségek leginkább gyomorfájással és görcsös hasi panaszokkal járnak, ugyanakkor a vakbélgyulladás bár szintén gyomortájéki fájdalmakkal jelentkezik, a fájdalom áttevődik az alhasra és szúróvá válik. Szúró fájdalommal jár a végbél és a végbélnyílás berepedése is.

Ha a szervezet ki van száradva, a vékonybél környékén szintén jelentkezhet szúró fájdalom. Nagy mennyiségű zsíros étel, illetve alkohol elfogyasztása után a hasnyálmirigy is benyilallhat.

Amennyiben a törzs felső részén szúr a fájdalom, úgynevezett alsó fali infarktus is szóba jöhet, ami sürgősségi orvosi ellátást igényel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »