Mit jelent az igazság? – Folytatódott a pécsi szabadegyetem előadás-sorozata

Mit jelent az igazság? – Folytatódott a pécsi szabadegyetem előadás-sorozata

Az igazság volt a pécsi szabadegyetemi előadások témája április 27-én a Magtár Látogatóközpontban. Baán István görögkatolikus pap a krisztusi igazság kereséséről és megtalálásáról beszélt, Gyarmati György történész pedig arra világított rá, hogyan érvényesülhet az igazság a történetírásban.

A szabadegyetemi konferenciasorozat áprilisi estéjén két harmincperces előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Az igazság fogalmát Baán István görögkatolikus pap a keresztény értékrend szempontjából értelmezte, kitérve arra is, mit jelent keresni és megtalálni a krisztusi igazságot.

Az igazság nem lezárt dolog, az igazság mély titok – ugyanúgy, ahogyan az ember is. Ha ezt a kettőt tiszteletben tartjuk, akkor az igazsághoz és az emberhez is közelebb kerülünk – fogalmazott Baán István.

Gyarmati György történész arról beszélt, hogy bár a történetírásnak évezredes hagyománya van, mégis érdemes figyelembe vennünk a történetírókban rejlő emberi korlátokat. Az emberi igazság ugyanis rendkívül sokféle lehet, ez pedig hatással van arra, ahogyan múltunkról, kultúránkról gondolkodunk.

A két előadás hanganyaga ITT meghallgatható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »