Mit gondol Trumpról a muszlimok vezette amerikai város?

Mit gondol Trumpról a muszlimok vezette amerikai város?

A muszlimellenes kijelentései miatt (is) hírhedté vált republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump nem örvend nagy népszerűségnek a detroiti külvárosban. Akad azonban kivétel.

Donald Trump a San Bernardinó-i mészárlást követően december elején kijelentette: figyeltetni kéne a mecseteket, regisztrálni kellene az amerikai muszlimokat, és nem lenne szabad többet beengedni közülük az Egyesült Államokba, amíg nem tisztázódik, hogy mi folyik az országban. Nemcsak a muszlim bevándorlókra, hanem a diák- és turistavízummal érkező iszlám hitűekre is gondolt – és ezzel sokak felháborodását kiváltotta. Ezzel kapcsolatban korábban itt írtunk bővebben.

A michigani Hamtramckben járunk, az Egyesült Államok első olyan városában, ahol a városi tanácsban muszlimok kerültek többségbe (hatból négy emberről beszélünk), ők irányítják a települést a tavaly novemberi választás óta – írja riportjában a tekintélyes Politico. Hamtramck az elmúlt pár hónapban a republikánusok egyik célpontjává vált, mivel szerintük a város az első jele annak, hogy iszlamizálódik majd Amerika, és miként vezetik be majd sok helyütt a saría törvénykezést.

Ám a michigani előválasztás előestéjén a városban senki nem érezte, hogy a közeljövőben egy kalifátus központjává válhatna a város (az előválasztást végül Donald Trump simán megnyerte Michigan államban). Ugyanekkor zenei fesztivál is kezdődött a városban, ahol egyébként egy ukrán bevándorló, Dmytro Szylak úgy kicsinosította most eladóvá vált házát, hogy azt Hamtramck Disneylandnek nevezik a helyiek.

Beütött a krach

Hamtramck igazi kékgalléros település, Detroit külvárosaként őket is sújtja a válság: a lakosság 49 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. A város a 21. században már másodszor van állami gondnokság alatt, egy kormányzó által kinevezett ámeneti tanácsadó testület felügyeli működését. A lakosság saját pénzből intéz olyan kis infrastrukturális beruházásokat – például járdafelújítás –, amelyeket a városnak kéne – így a szavazók többségét nem érdekli, hogy a városi tanács muszlim többségű. Az sokkal inkább foglalkoztatja őket, hogy az emberek nem takarítják fel a kutyáik ürülékét – kisváros kisvárosi gondokkal, ahogy a Politico írja.

Ráadásul Hamtramck lakosságának negyven százaléka külföldi születésű, 53 százaléka fehér és 65 százaléka nem angolul beszél otthon. A jegyző a szavazásokról lengyelül, arabul, bosnyákul, albánul, bengáliul és ukránul is kiküldi – az angol mellett – a különböző információkat. Az iskolákban 27 nyelven beszélnek, és biztonságosabb, mint Detroit más külvárosai. 6-800 illegális bevándorló is él itt a Politico szerint, ám ők nem arabok, hanem kelet-európaiak, főként ukrán ortodoxok – a 20. század elején és azóta bevándorolt lengyelek a 2008-as válság következtében az Európai Unióba távoztak. Az itteni muszlimok sem alkotnak homogén csoportot: a városi tanácsban bangladesiek és jemeniek ülnek, akik többnyire másképp látják a világot. A legnagyobb veszély nem az iszlamizálódás, hanem a dzsentrifikáció: a városba költözők közül sokan a hipszter kultúrából érkeznek Hamtramckbe.

Mise Hamtramck egyik lengyel katolikus templomában 2016. január 10-én Fotó: JEWEL SAMAD / Europress/AFP

Nem veszélyes

A helyiek közül nem mindenki elégedett Trump előretörésével. „Hihetetlen, hogy Donald Trump idáig eljutott” – mondta egy afroamerikai meleg lapszerkesztő, Aaron Foley a Politicónak. „Olyan, mintha egy rossz álom lenne, amiből még mindig nem ébredtünk fel. (…) Feldühít, hogy olyan becsmérlő kijelentéseket tett, nemcsak a muszlimokról, hanem mindenki másról is” – folytatta Foley. Egy Royal Kabob nevű étterem bangladesi pincére, Lukman Shah pedig azt mondta a lapnak, hogy Trump

„előhozza a rasszizmust, ami a déli emberekben lakozik. (…) Nem tartom veszélyesnek. Minden elnökjelölti vitát megnézek, még a republikánusokéit is. Nem hiszem, hogy végig bírni fogja”

– tette hozzá Shah. A pár tömbnyire fekvő Polish Marketben (ahol minden lengyel import a lakosság 12 százalékát kitevő lengyelek miatt) dolgozó Natalia Kaszowicz sem lelkesedik Trumpért. „Abszurd dolgokat mond, el sem tudom hinni, miért akarják sokan, hogy ő legyen az elnökünk. (…) Trump esetleges elnöksége megijeszt: olyan elnök válna belőle, aki a harmadik világháborút is kirobbantaná” – mondta a lapnak Kaszowicz, aki hozzátette: nem örül, hogy a média a muszlim többségű városi tanácsra figyel. „Hamtramck nem rasszista hely” – jelentette ki. Egy iraki férfi, Amuar Bassm azzal kezdi, hogy ő keresztény. Reméli, hogy az emberek inkább tanulnak, mintsem csak hallgassanak Trumpra. „Nem így csinálják az amerikaiak”, nem hisznek el mindent a politikusaiknak – mondta, majd amikor Bernie Sandersre terelődött a szó, azt mondta: nem hiszi, hogy végig tudja csinálni a kampányt, mert

„a zsidókat még mindig nem szeretik kifejezetten ebben az országban”.

Egy férfi várakozik az imára a hamtramcki Al-Islah Islamic Center mecsetjében 2016. január 8-án Fotó: JEWEL SAMAD / Europress/AFP

Trump az amerikai értékek ellen

Egy hanganyagokat árusító bolt zenész eladója, Richard Wohlfeil csak forgatta a szemét, amikor a muszlim többségű városi tanácsról kérdezték. „Ez olyan, mintha lengyel többségű lenne. Nem vezették be a saríát” – mondta Wohlfeil, aki szerint Trump „a bolygó legnagyobb ganajtúrója”, aki soha nem tett jót senkivel. „Ez az ember sosem fogja figyelembe venni a munkásosztály érdekeit” – tette hozzá. Egy bárban futott bele a Politico riportere az afroamerikai Eric Bradley-be, aki szerint van miért félni Trumptól.

„Látni, hogy Donald Trump pénisszel kapcsolatos kijelentést tett egy tévévitában… Örülök, hogy Kanada közel van”

– mondta Bradley. Barátja, a kanadai születésű Regan Watson viszont nem tervez hazaköltözni, szeret Hamtramckben élni. Egy kávézóban hidzsábot viselő nőt is talált az újságíró, a biológiát és pszcichológiát tanuló Michelle Iqbal azt emelte ki, hogy „vallási doktrínákat gyakorolni kormányon alkotmányellenes, szóval, őőő, nem látom, hogy itt efféle történne.” Hozzátette: olyankor senki nem aggódik, ha keresztény többségű egy városi tanács. „De ha valaki nem fehér… Ebből is látszik, mennyit kell még dolgozni azon Amerikában manapság, hogy nőjön a tolerancia és az elfogadás” – jelentette ki Iqbal. Saad Almasmari jemeni származású városi tanácsi tag kiemelte: ő elsősorban amerikai és csak másodsorban muszlim. Nem érti, miért beszélnek még mindig olyan sokat Hamtramck városi tanácsáról, hiszen politikai választás zajlott novemberben, nem vallási. Ő mindenkit képvisel, célja, hogy több forrást hozzon a városba. Szerinte ha van valaki, aki „az amerikai értékek és az amerikai álom ellen van”, az nem a hamtramcki városi tanács, hanem Trump. Hozzátette:

A kivétel

A The Daily Beast azért talált Trump-támogató szavazót is Hamtramckben. Denny Gajowiak egykori tengerészgyalogos és gépész büszkén szavazott az előválasztáson a republikánus ingatlanmágnásra. „Nem öltözik úgy, mint egy politikus, nem is cselekszik úgy, mint egy politikus. (…) Talán ez jó dolog, talán olyan emberre van szükségünk, aki egy kicsit kemény és szétrúg pár valagat” – indokolta döntését Gajowiak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »