Mit csináltak Matolcsyék az MKB aukcióján?

Az MKB hétfőn árverésen adott túl több száz alkotásból álló képgyűjteményének javán, 224 festményen. A HVG úgy értesült, a zárt, meghívásos aukción a Magyar Nemzeti Bank hat Pallas Athéné Alapítványa vett részt. Az MKB cáfolja a lap állítását: hangsúlyozzák, ők egyetlen műalkotástól sem váltak meg.

Soóky Marietta, a Nagyházi Galéria és Aukciósház tulajdonosa a HVG-nek elmondta, az árverés technikai lebonyolítását ők végezték az MKB főépületében, de a szervező a bank volt, a meghívottak körét is a pénzintézet állította össze. Az árverés hírét Rubovszky Éva, a gyűjtemény kurátora megerősítette a HVG-nek.

Az ügylettel kapcsolatban keresték az MKB tulajdonosi jogait gyakorló MNB-t, ám érdemi válasz nem érkezett. Mindenesetre a lapnak MKB-s forrásaik elárulták, az aukcióra a jegybank hat Pallas Athéné Alapítványát hívták meg, és hozzávetőleg egymilliárd forintos becsérték folyt be.

MKB: Félrevezető állítások

Noha a HVG-nek az árverés hírét Rubovszky Éva megerősítette, az MKB csütörtöki, szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében azt állítja, hamis és félrevezető állításokat közölt a lap, a bank ugyanis egyetlen műalkotástól sem vált meg. Azt írják: „Az MKB zártkörű, meghívásos versenytárgyalást tartott, amely a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról.”

Ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Ennek fényében, ha a HVG állítása igaznak bizonyul, és az aukció valóban megtörtént, mi több, a Pallas Athéné Alapítványok vásárolták meg a műtárgyakat, ennek mikéntjéről nem sokat lehet megtudni majd a jövőben, hacsak Áder János államfő végül meg nem vétózza a törvényt, amire egyébként a Magyar Nemzet értesülései szerint van esély.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »