Mit adnak nekünk a növények? (videó)

Közismert tény, hogy növények nélkül nincs élet a Földön, ennek ellenére napjainkban egyre kevesebbet tudunk az életünket meghatározó zöld világról. Elődeink nemcsak ismerték, de pontosan tudták, hogyan és mire használhatják fel az őket körülvevő növényeket, a mai kor emberére mégis – így mondják – a növényvakság jellemző. Fráter Erzsébet biológus szerint a növényekkel kapcsolatos munka lelkileg és fizikailag is pozitív hatással van az emberre, a kérdés csak az: miért nem akarjuk ezt felismerni? A növények fontosságáról, a világra és az emberre gyakorolt hatásukról beszélgetett a szakértővel Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában.

Sokkal jobban be volt ágyazva az emberi kultúra a növényvilágba, ez viszont napjainkban már nem így van – jelentette ki a műsorban Fráter Erzsébet. Az ember számára vonzóbb lett a virtuális világ, pedig a növényekkel kapcsolatos munka nagymértékben segít a teremtett világban való életünk megélésében és megértésében. A biológus szerint annak ellenére, hogy bennünk él a természethez történő ragaszkodás, nagyvárosokban és vidéken is az tapasztalható: az ember egyre inkább elszakad az őt körülvevő zöld világtól, ami komoly lelki problémákhoz is vezethet.

A természethez fűződő kapcsolatunk megerősítésében elsősorban a növények megismerése segíthet, ezt követően pedig látnunk kell: nemcsak uralni, hanem óvni is kell azokat. Fráter Erzsébet úgy véli, ebben az óvni akarásban Isten valódi, természetben történő munkáját tapasztalhatjuk meg, amelyhez keresztyéni alázat társul a teremtett világgal szemben.

A beszélgetésben szóba került az égő csipkebokor és a tiltott fa gyümölcse is.

Az augusztus 20-i adás itt nézhető vissza:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.