Mit ad majd Guardiola a Premier League-nek?

SportNagy-Britannia

Mint ismert, a nyártól Pep Guardiola a Manchester City menedzsere lesz, vagyis a spanyol és a német bajnokság után igyekszik majd az angolt is a maga képére formálni – írja a FourFourTwo.

“Sose kérdőjelezd meg Pep Guardiola tekintélyét. Neki fontos, hogy érezze: az elnöki szobától az edzőpályáig szeretik. Cserébe forradalmasítja a klubodat.

Igaz, a Barcelonánál meg kellett küzdenie Joan Laportával, hogy ő lehessen kvázi a klub szóvivője, de az elnök, aki edzőt csinált belőle a Barcelona B-csapatánál, mindvégig kiállt mellette. Amikor 2010-ben Sandro Rosell, a nagy politikai machinátor vette át az egyesület irányítását, Guardiola bizalma megrendült a főnökben, és ez nagyban hozzájárult távozásához a 2011–12-es idényt követően. New York 6000 kilométeres, biztonságos távolsága jót tett a páros kapcsolatának. A Bayern Münchennél a klub 38 éve szolgálatban álló orvosával, Hans-Wilhelm Müller-Wohlfarttal különbözött össze, felelőssé téve őt a nagyszámú sérülésért. A szakember távozott. Mielőtt a klub egykori elnöke, Uli Hoeness börtönbe vonult volna, mindennap együtt ebédelt Guardiolával, együtt sztorizgattak a rostbratwurst felett. A vezetőedző és nagy csodálója, Karl-Heinz Rummenigge kapcsolata is elhidegült, hiába kávéztak gyakran együtt, mert 2015 júliusában a kínai turné alkalmával a német kijelentette, hogy a csapat Guardiola nélkül is működne. Guardiola azért figyel arra, hogy ne szervezzen át gyökeresen egy egész csapatot. A pletykák szerint utolsó barcelonai évében szerette volna kitenni Gerard Piquét és Dani Alvest, de ezzel öngólt rúgott. Támogasd, add meg neki, amit akar, vagy lelép.”

“Guardiola nagyon hisz az el- képzeléseiben, és ezek biztos alapokon is állnak, ennek ellenére ez lehet bukása egyik előidézője is. Amikor a Barcelonánál meghonosította a 3–4–3-as felállást a 2011–12-es idényben, az eredmény vegyesre sikeredett, mert egy olyan csapatnál kísérletezett, amelyik mindent megnyert már. A rendszer idegenként hatott a játékosokra, és el is veszítették a bajnokságot José Mourinho Realjával szemben, és a BL- ből is a legjobb négy között esett ki a Chelsea ellen. Ha két lehetőség közül választhat, mindig a támadás felé hajlik. (Thierry Henry azt mondta, inkább halna meg támadás közben, mint maradna életben védekezve.) Azonban a Bayernnél töltött két és fél idény alatt a legnagyobb ellenfelekkel szemben nem vált be minden terv a legjobban. Kezdjük a 2014-es BL- elődöntővel. Az első mérkőzést 1–0-ra veszítették el a Real Madrid ellen, ekkor Guardiola úgy döntött, hogy feladja a középpálya feletti uralmat négy támadóért (Robben, Ribéry és Thomas Müller előretolva, Mandzukic középcsatárként), és simán ki is kaptak 4–0-ra hazai pályán. A következő évben újra megjelentek a kérdőjelek, amikor három védővel (Boateng, Rafinha és Benatia) kívánta hatástalanítani a félelmetes Messi, Neymar, Suárez csatársort. „Minden bizonnyal Guardiola az egyetlen vezetőedző manapság a világon, aki ilyesmivel mer próbálkozni a Nou Campban – mondta Gary Neville szakkommentátorként. – Mindenki más azon töprengene, megkétszerezze-e a védelmét, hogy valahogy megússza.” Húsz perc elteltével módosítania kellett, kiegészítette a hátvédsort, és a Bayern 3–0-s vereséggel térhetett haza. A rizikózás gyakran bejön a futballban, de ő talán túlságosan is hisz a saját nagyságában. Ez érdekesen is elsülhet a Premier League-ben.

És mi kell még? Még vagy 20 dolog!

View the full image Forrás: FourFourTwo


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »